Tårterian

Pappas äpple o kaneltårta

Fy satan va kallt det har varit idag. Var med Harry på träning och höll på riktigt på att frysa ihjäl. Snacka om att det är slut på sol och värme nu. Varit fint idag visserligen… hm. ok tar tillbaka. Soligt men KALLT!

Kom på att jag inte har visat tårtan jag gjorde till pappas födelsedag. Han är ju inget fan av sött, grädde och choklad så det är alltid lite av en utmaning att göra tårtor till honom. Den här blev en hit! Den består av en rulltårta i botten – tidsbristen som vanligt gjorde att en snabbversion blev nödvändig. Hur som – gjorde mitt vanliga recept men bytte ut strösocker mot ljust muscovadosocker och slängde i en rejäl nypa kardemumma. Rullisen fylldes sen med en äppelkompott. För att få en typ prinsesstårta spacklade jag hela rullen med vaniljgrädde och täckte sen med vit marsipan. Lite vaniljgrädde på toppen och så dekor av torkade äppelskivor och kanelstänger. Pudrade över lite kanel sen för jag tyckte den blev lite för vit. Får jag säga det själv tycker jag den blev riktigt fin faktiskt.

Lite recept då – rulltårta gör jag ju mest hela tiden. Måste ju vara världens bästa snabbis. Jag gör enligt mormors gamla recept som jag aldrig kommer ändra. Bästa receptet. Bara lägg till den smak man vill ha.

Mormors Rulltårta

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Cest och saft från en halv citron

Sätt ugnen på 230 grader varmluft.

Till just denna tårta byts då sockret och ca 0,5 tsk kardemumma läggs till.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulvret, och sikta ner. Häll i citronsaft och cest. Rör om med en slickepott och häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 5 minuter. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Låt svalna ca 30 sek bara innan fyllning breds på och tårtan rullas ihop från ena kortsidan. Rulla in skarven i botten och låt svalna i sin bakplåtspappersrulle.

Äppelkompott

1 1/2 kg äpplen
1 vaniljstång
1/2 tsk kardemummakärnor
2 dl vatten
2 dl strösocker
0,5 dl citronsaft

Gör så här:

Skölj, kärna ur och tärna äpplena. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Mortla kardemumma grovt.
Blanda äpple, kardemumma, vaniljstång och frön med resten av ingredienserna i en stor kastrull. Koka ihop till en kompott i 5–10 min, äppelbitarna ska mjukna men inte koka ihop till ett mos.
Fyll kompotten i rena glasburkar. Låt svalna med lock.

Ska du inte ha kompotten i rulltårta är den gooood på gröt och pannkakor. Förvara kompotten i kylen. Kompotten håller sig ca 2 veckor i kylen men går också bra att frysa in.

Nedan en bild i genomskärning. Blir lite kul med rulltårtetårtor faktiskt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: