Söta pajer

Sötsyrliga små Citronpajer

Hej Söndag och SOOOOOL äntligen!

Igår va ju en sån deprimerande dag så jag vet inte vad. Ösregn och knappt dagsljus. Vi startade upp morgonen tidigt med fotbollsmatch. Harry lirade en träningsmatch i 7-manna. Dom har ju spelat klar säsongen i Sanktan i 5-manna och nu laddas det för nästa då dom går upp och spelar fler i laget på större plan. Han fullkomligt älskar att förändringen och körde verkligen all in igår. Fullt ös på mitten och fick med sig 2 mål och laget en vinst. Välförtjänt efter en riktigt bra spelad match.

Dagen sen gick åt till matprepp och massa mys hemma. Vi var förbi Percys och köpte på oss massa gott. Jisses – det gåååår ju inte att bara köpa det man kom för. Oavsett får man med sig mängder med godsaker. Kvällen skulle spenderats med vänner men det strulade till sig så vi fick in favoritgrannarna istället som käkade upp maten med oss. Trevligt som alltid. Det är en lyx alltså – att ha fina fina vänner precis på andra sidan häcken.

Citronpajen på bilden då. Ja men vi ska ju såklart snacka lite om dom också. Jag gjorde dessa till dessert i torsdags när vi kör soppdag. Varierar pannkakorna lite med annat gott och dessa godingar är riktigt riktigt fina. Receptet är för en stor paj men jag älskar att göra såna små så man får en var. Gött !!

Magisk sötsyrlig Citronpaj

1 stor paj eller ca 10 små

Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl

1 dl strösocker
1/2 krm flingsalt

Fyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Kör ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg i en matberedare. Töm den smuliga degen i en påse och kläm ihop till en klump med händerna och låt den vila i kylen i ca 10 min.

Tryck ut degen i en formarna med händerna – ta bort överflödig deg från fingrarna. Ju tunnare deg desto bättre blir pajerna.
Nagga bottnen med en gaffel.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.

Fyllning: Vispa ihop ägg och strösocker för hand i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och vispa ordentligt så allt blandas noga.
Häll smeten i pajskalen och grädda pajerna mitt i ugnen i ytterligare ca 15 min. Låt dem kallna i formarna.

Låt pajerna stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering. Servera dem gärna med lättvispad grädde. Dom små pajerna blir inte så fina så jag väljer alltid att sprita på grädden direkt på pajen så kan man piffa dom lite.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: