Bröd

Rågsiktskakor

Ibland är det bara att ta det absolut enklaste alternativet. Rågsiktskakor med leverpastej och gurka är kanske bland det godaste som finns. Jag köper dock sällan för i min butik är dom fasen alltid gamla. Jag är tydligen själv med att älska dom. Fick ett infall och kollade på rågsikt och minsann – där på påsen fanns ju receptet till och med. Ibland är skit tydligen enkelt. Köpte med mig en påse och gick loss.

Rågsiktskakor

750 g rågsikt
5 dl mjölk
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller ½ dl flytande
50 g jäst
½ dl sirap
1½ tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål

jag tog 2 tsk brödkryddor istället vilket jag tyckte blev perfekt

Gör så här:

Värm mjölken till 37ºC. Smula ner jästen i en degskål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kryddor. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ev ut hål i mitten. Lägg kakorna på smorda eller bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel.
Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225ºC.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

(Detta receptet är direkt avskrivet från påsen – utom att jag tog brödkryddorna då istället)

Nu är frysen fyllt och leverpastejen inköpt. Nom Nom Nom!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: