Frukostmat,  LCHF

Mandelgröt med rostade hasselnötter och kardemumma

Nu börjar det verkligen bli höst. Det är mörkt och murrigt när man vaknar och jag har letat fram både morgonrock och tofflor. Jag är den som vaknar först här hemma och går i princip alltid upp först på vardagar. Tassar runt och hälsar på katterna, sätter på kaffet, slår på radion… Uppskattar verkligen den stunden i tystnad för mig själv.

Nu när det blir lite kallare blir jag grötsugen. Gör ofta mannagrynsgröt som jag älskar men nu när jag stryper kolisarna lite mer bestämt får man hitta andra alternativ. Är detta som riktig gröt – nej. Det kan man inte försöka lura i sig. Det blir inte samma sak. MEN – det är en god ”gröt” när man väl fått hjärnan att fatta att det just inte är gröt. Med goda tillbehör blir det en strålande frukost och numera har jag verkligen lärt mig att uppskatta den. Mätt blir man också – står mig lätt till lunch på en portion och en kaffe.

Mandelgröt – falsk mannagrynsgröt

1 msk smör o rapsolja
3 msk mandelmjöl
1 msk chiafrön
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
1 dl mjölkgrädde (50/50 vispgrädde och mjölk)
1 ägg

Det du vill ha på gröten – jag hade rostade hasselnötter, kanel, kardemumma och några hallon

Gör så här:

Rör ner mandelmjöl och chiafrön i smöret i en kastrull. Häll på mjölken och låt koka upp på svag värme. Rör ner ägget – vispa hela tiden tills det blir en grötig konsistens. Ät direkt med tillbehör och mer mjölk. Mums!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: