Kött,  Pasta

Italienska frikadeller

Hej hej hallå dagboken! Berts dagbok alltså – lika bra nu som när jag läste dom när jag var liten. Harry lyssnar på Bert-böckerna på Nextory på kvällarna och man kan gå förbi och höra honom ligga där och tokskratta. Dom är helt knäppa och jag bara älskar dom. Tar upp massa stora ämnen på det mest lättsamma och underhållande sätt. Underbart!

Något annat underbart är dom Italienska frikadellerna vi har ätit till middag. Det kan vara dom godaste EVER. Fredrik gör dom helt magiskt bra. Jag ska såklart dela med mig av receptet men kocken hälsar att det är en hel del kärlek och avsmakning under resans gång så lova att smaka av och var inte rädd att krydda på lite extra vid behov. Kom mig inte för att fota när vi snyggdukade så detta är tyvärr dagen efter när vi åt resterna men jag lovar – dom här är värda jobbet!

Den här rätten är inte snabblagad – det är ca 6 timmars jobb men SÅ värt. Vi gör dom alltid dagen innan vi ska äta dom och dom är nästan ännu bättre dag 2. Så himla himla gott!

Italienska Frikadeller

Tomatsås:
700 gram färska delade tomater
2 hackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 st lagerblad
1 msk ketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

Fräs lök och vitlök i olja tills de är mjuka men inte brända. Lägg i tomatpuré och låt den bryna med för att få fram de söta smakerna Häll sedan i resterande ingredienser förutom oregano. Låt såsen småputtra ca 1 timma. Tillsätt oregano när såsen kokat klart. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker.

Frikadellerna:
400 gram köttfärs
1 dl ströbröd
1 stor riven gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
2 msk kalvfond
1 ägg
1,5 dl grädde
1 dl nyriven parmesan
rivet skal av en citron
finhackad persilja

Gör så här:

Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond ägg och grädde i en bunke och låt svälla en liten stund. Blanda i färs, parmesan och citronskal och knåda smeten med händerna (hett tips är att använda latexhandskar – det blir kladdigt). Rulla ca 20-25 stora köttbullar och lägg dom i grytan med din tomatsås. Koka på LÅG värme i ca 4 timmar. Se till att köttbullarna är genomkokta innan du serverar med nykokt pasta (gärna pappardelle), nyriven parmesan och persilja.

Tack och hej – leverpastej!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: