Maten

Dundersmarrig Granola till sommarens frukostar

Hej hopp i ÖSREGNET! Men vad är det frågan om?! Det fullkomligt vräker ner och sommaren vi haft sista dagarna är som bortblåst. Jag är dock lite lite glad över att all äcklig pollen regnar bort. Och att det är bra för våra fläckar med nysådda gräsfrön. Dom älskar dagens nederbörd. Jag själv däremot hade en dröm om att sitta i en solstol i eftermiddag. Men nej. Det får bli en annan dag. Vi snackar om frukost istället – det är alltid härligt!

Dundersmarrig Granola

1 stor burk

8 dl havregryn
2 dl kokoschips eller kokosflingor
1 dl pumpakärnor
2 dl grovhackade nötter
1 dl linfrön
1 dl hasselnötskross
1 dl solrosfrön
1 tsk kanel
1/2 dl vatten
1 dl kokosolja eller naturell matolja
1 dl flytande honung

Först – man kan byta ut innehållet lite som man vill så länge man får samma totala mängd. Denna gång hade jag nästan 2 dl hasselnötskross kvar från ett tårtbak så då tog jag bort solrosfröna. Granola är ett perfekt sätt för att rensa i nötter/frön-lådan när mängden öppna påsar med lite kvar i botten börjar bli för många. Så blanda på och testa!

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Blanda samman vatten, olja och honung i en annan bunke och rör ner i de torra ingredienserna. Rör noga – du vill ha varenda litet havregryn fuktigt.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Fördela blandningen jämnt över hela plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Rör om var 5 minut ungefär – det är lite pill men så värt att få Granolan jämn och fin.
Låt svalna på plåten helt.  Förvara i en tät burk i skafferiet.

ps. Man kan även blanda i massa göttigt när Granolan är klar. Russin, tranbär, frystorkade hallon eller annat smarrigt. Bara testa sig fram. Vår favorit här hemma är tranbär. Magiskt gott!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: