Bakningen

Matiga muffins med äpple o kanel

Frukost är som bekant min favoritmåltid. Älskar frukost. Ofta gör vi rejäla frullar med ägg o bacon, gärna nybakat bröd och mängder av pålägg. Men det händer också att jag känner för en lite mindre frukost och då gillar jag att få nåt sött och gott. En Croissant eller en muffins till kaffet är perfekt. Dom här muffinsarna är typ nyttiga. Jag säger typ för det är minsann lite socker och mjöl men även massa havregryn och äpple. Så då får man kalla dom nyttiga, visst?! Muffins är ju sjukt tacksamt att baka dessutom – snabbt och enkelt utan jäsningar eller knådande. Perfekt! Man kan såklart fylla med lite vad man vill men jag gillar just äpple och kanel – det känns frukostigt. Vill man däremot ha dom som mellis eller picknick-mat funkar hallon/blåbär eller banan/kokos utmärkt.

Matiga muffinsar

12 st stora

5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
3 tsk bakpulver
1 dl råsocker
3 ägg
3 1/2 dl mjölk
1 dl smält smör

2 äpplen (skalade och tärnade)
kanel och ev nån msk råsocker om man vill

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa äggen och rör i mjölk och smält smör. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i äggblandningen. Blanda noga äppelbitarna med rejält med kanel och ev lite råsocker i en skål.

Skopa upp smet i muffinsformarna – men bara lite i botten. Fördela hälften av äppelbitarna i formarna. Fyll på med resten av smeten i alla formar och avsluta sen med att trycka ner äppelbitar i smeten. Strö över lite havregryn på varje muffins. Grädda i ca 30 minuter.

Låt svalna på galler.

Muffinsar gjorde jag i överblivna formar från Harrys piratkalas. Tror han hade det när han fyllde 4 och jag har formar kvar fortfarande. Kan tycka att det är lite att ta i att man köper dessa i 200-pack. Kommer räcka till jag går i pension.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: