Bakningen

Focaccia med rödlök och rosmarin

När vi käkade tapas i helgen bakade jag en Focaccia och OH LORD! vilken Focaccia. Det här receptet måste läggas på minnet, sparas, klippas ut och klistras in.. vad som helst bara det inte tappas bort. Bästa jag någonsin testat. Själva degen är från Fredriks fika men sen fyllde jag bara med lök och rosmarin för det passade just denna gång. Nästa gång ska jag köra tomater, oliver och timjan. Eller kanske fetaost och oliver. Eller vitlök. Finns ju hur mycket gott som helst man kan stoppa ner i det här brödet. Focaccian blir så saftig och god. Till soppa, tapas, grillat en god sallad eller bara som den är till ett glas vin och charkisar. Listan kan göras lång. Vi fick en bit kvar (konstigt nog) så den har jag stoppat i frysen. Går utmärkt. Inte liiiiiika gott att värma upp som nybakad förstås men går alldeles utmärkt om det kniper.

Focaccia med rödlök och rosmarin

1 långpanna

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
7 dl vetemjöl

Till form och topping;
olivolja
1/2 röd lök
Färsk rosmarin
Flingsalt

Gör så här:

Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung och salt i en bunke.
Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Degen ska vara rätt lös.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader
Sätt bakplåtspapper i en form på ca 30×20 cm. Olja pappret rejält – ca 1 msk. Tippa ut degen i formen och vik ihop den tills den känns slät, och tryck sedan ut den platt i formen.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Tryck i lök och rosmarin i degen och ringla över ca 1 msk olivolja.
Strö över flingsalt.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10-12 minuter.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: