Mjuka kakor

Morotskaksrulltårta

Morotskaka är skitgott. Rulltårta är skitgott. Dessa två ihop är gott på riktigt. Jag ÄLSKAR ju morotskaka – enligt mig ett av det absolut godaste bakverken. Gör, om jag får säga det själv, en förjäkla bra morotskaka också. Är man sugen på att köra en sån klassiker finns receptet här! Och så rulltårta då – makalöst bra bakverk som går att svänga ihop på en kvart bokstavligt talat och dessutom går att variera i evighet. Kör alltid på mormors gamla recept när jag gör klassisk rulltårta och det hittas här! Men nu ska vi alltså sätta ihop dessa två till ett och samma bakverk. Helt genialiskt egentligen. Det här blir en helt galet saftig rulltårta med ljuvligt syrlig och frisk frosting. Makalöst gott. Och ändå fortfarande snabbt och enkelt att baka.

Morotskaksrulltårta

Kakan
2 dl riven morot
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 krm ingefära
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 st ägg, rumsvarma
2 dl strösocker
0,5 dl neutral olja

Frosting
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g Cream cheese
Cest från en halv lime
Limesaft att smaka av med om det behövs

Gör så här:

Kakan
Smörj ett bakplåtspapper med lite olja och lägg i en långpanna.
Sätt ugnen på 180 grader.
Finriv morötterna.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och vänd ner i äggsmeten, rör till en jämn smet. Tillsätt morötterna och oljan sist och blanda noga.

Bred ut smeten jämn i långpannan.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 13 minuter. Gör frostingen under tiden. Ta ut kakan och låt svalna något. Strö lite socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan på detta papper. Dra försiktigt bort det andra bakplåtspappret (blöt pappret lite om det sitter fast). Låt kakan svalna under duk.

Frosting
Vispa smöret med elvisp i en bunke i 3-4 minuter. Det ska bli vitt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker lite i taget under vispning. Vänd till sist ner cream cheese och limecest – rör precis ihop frostingen. Övervispa inte. Smaka av med lite mer limesaft om det behövs.

Montering
Bred frostingen på kakan – var noga ända ut i kanterna – och rulla sen ihop tårtan. Dra åt pappret med socker tight runt kakan och lägg den i kylen så den får sätta sig ordentligt. SEN gör du kaffe och skär upp en bit ren njutning.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: