Mat

Rostad tomatsoppa med kanel och mozzarella

Vilken dag!! Solen har strålat och vi har jobbat på tomten nästan hela dagen. Suttit ute med en kaffe och glass i solen. I shorts och T-shirt. Man känner bokstavligt talat hur livet återvänder. Vi kämpar just nu på och tömmer tomten på allt vi kan. Kärra efter kärra åker till tippen med grenar, ris och uppgrävda träd och buskar. Efter dräneringen vi gjorde förrförra sommaren har tomten tyvärr fått klara sig bäst den vill. Det har inte funnits mer budget för att snygga till. Men nu ska det äntligen hända lite grejer. Det ska grävas bort högar av massor som är kvar sen dräneringen, planas av (tror jag det heter) lite här och där där det är ojämnt och äntligen ska det grävas för nya rabatter OCH MIN KÖKSTRÄDGÅRD!!!! Som jag längtar. En stor superhärlig yta bakom poolen ska grusas och där ska mina pallkragar få bo. Yeay! Jag sitter och smådrömmer mest hela tiden om att kunna smita ut där och hämta örter, sallad och kanske en potatis eller två. Rabarber och massa härliga ätbara blommor. Jag inser ju att det inte kommer växa mycket där förrän nästa år men åhhh vad jag bara ser fram emot att ställa i ordning och fylla med jord och preppa för sånt jag kan så i höst inför nästa år.

Rostad Tomatsoppa

Räcker till 4 pers. Nästa år ska jag göra denna på mina egna tomater men den blir god med burktomater också!

2 burkar hela tomater (obs god kvalitet)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
0,5 tsk kanel
0,5 dl olivolja
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
1 dl grädde
Salt och peppar

Till servering
1 mozzarella
färsk basilika
Gott bröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Häll i olivoljan i en ugnsfast form. Skär lök och vitlök i skivor. Lägg löken i formen och häll över tomaterna. Tillsätt alla kryddorna förutom buljongtärningen och rör runt.
Rosta i ugnen i ca 30 min eller tills tomaterna har fått ordentligt med färg.
Ta ut ugnsformen och häll i allt i en gryta. Tillsätt vattnet och buljongtärningen. Låt koka i 5 min tills buljongtärningen har löst upp sig.
Ta av från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda så länge det går. Ju längre ju mer smak får soppan. Jag hade min på plattan ca 1 timma.

Vid servering häll upp soppan och toppa med mozzarella och basilika. Servera med ett gott bröd och ev smör och ost.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: