Bakningen

Formbröd med havregryn

God Morgon!

En av de stora fördelarna med att baka bröd till en middag är att man har massor kvar till frullen dagen efter. Vi sov länge och har precis brunchat på smörstekt bröd med stekta ägg på. Massa kaffe och apelsinjuice. Nom nom. Brödet jag bakade igår går åt i en rasande fart – så bra blev det! Perfekt skorpa, mjukt inuti, god smak och alldeles ljuvligt ljummet till soppan igår och i rosten (och stekpannan) idag. Det här receptet kommer bakas många gånger framöver. Är inne i en fas där jag läser innehållsförteckningar på det mesta och det är fasen fascinerande hur mycket skit man kan lyckas stoppa i ett bröd. Skrämmande. Har även börjat rensa i badrumsskåp, dusch och städskåp efter bättre val. Där är det ju rent vidrigt hur mycket skit det finns i produkterna. Men det är en annan historia.

Så min konklusion av brödundersökningen är att jag kommer baka mer bröd framöver. Kul och betydligt bättre för oss och förhoppningsvis även bättre ur miljösynpunkt.

Formbröd med havregryn

2 bröd

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
3 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
4 dl havregryn
ca 9-10 dl Manitoba cream mjöl

Gör så här:

Smula jästen i bakmaskinens bunke. Häll på ca 1 dl vatten. Rör så jästen smälter helt. Häll på resten av vattnet och rör.
Tillsätt salt, olja och sirap. Rör om. Tillsätt havregrynen.
Sätt maskinen på lägsta hastighet och tillsätt mjölet lite i taget. Känn på degen när den börjar bli klar – den ska släppa en aning i kanterna men är ändå rätt kladdig. Täck bunken med en bakduk och jäs i ca 45 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och vänd den ett par gånger så den inte kladdar. Dela degen på mitten, forma två limpor och flytta försiktigt över till två bakpappersklädda formar.
Sätt på ugnen på 225 grader. Jäs bröden i formarna under duk ytterligare 30 min medan ugnen blir varm.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Vill du vara säker på att brödet är klart testar du med termometer. Ljust bröd är klart vid ca 97 grader. Låt svalna några minuter i formarna innan du lyfter ut bröden och låter de svalna på galler under duk.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: