Bakningen

En riktigt god kladdkaka

Nu är det officiellt långhelg! Wihooooo!! Har precis satt på min out of office på jobbdatorn och slagit igång den privata. Måste ju änteligen dela med mig av detta recept. Kladdkaka – är ju en typ fikornas fika. Eller kanske världens bästa dessert. Har bakat kladdkaka sen jag var barn – va en av de första sakerna jag lärde mig. Under åren har det blivit ett gäng varianter men en helt simpel enkel kladdkaka utan krussiduller är ju ändå bara så gott. Denna blir helt enkelt ljuvlig. Riktigt bra chokladsmak och härligt kladdig!

Kladdkaka

Obs! Detta recept är för en liten form. Jag bakar ofta i min 15 cm form för att det helt enkelt räcker. Men kör du i en vanlig 24 cm form dubblar du bara allt rätt av!

75 g smör
2 små ägg
130 g strösocker (1,5 dl)
55 g vetemjöl (nästan 1 dl)
30 g kakao (lite drygt 0,5 dl)
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt


smör till formen
mjöl till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Sätt ett bakplåtspapper i botten på formen. Smöra och ”bröa” med mjöl.

Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Rör först ner smöret i äggblandningen och sedan de torra ingredienserna. Häll i formen och smäll den försiktigt i bänken några gånger så luftbubblor försvinner.
Grädda i mitten av ugnen 17–20 minuter. (Det är samma gräddning även på en stor form!) Låt svalna i formen.

Skär upp kakan och servera med grädde eller glass och kanske färska bär.

Tips! Är inte kakan snygg uppepå kan man alltid sikta över lite kakao eller florsocker så ser den proffsigare ut!

Det har ju som sagt blivit ett par stycken genom åren. Kikade bak i arkivet och hittade några gamla favoriter. En favvo är kladdkakan med kolatäcke men även den med digestivebotten. Gott! Om man vill har lite mer utsvävningar…

Kladdkaka med mörk chokladganache

Saffranskladdkaka

Kladdkaka med kolatäcke

Kladdkaka med nötter och kola

Kladdkaka LCHF

Daimkladdkaka med Digestivebotten

Kommentera

%d bloggare gillar detta: