Bakningen

Salted Caramel Chocolate Macarons

Vad gör man när man bara använder halva ägg?! Jag gör allt som oftast två saker. Har jag äggulor kvar gör jag chokladmousse. ÄLSKAR chokladmousse. Om jag istället har äggvitor kvar gör jag gärna Macarons. Denna gång hade jag en god Lindt chokladkaka hemma som heter Salted Caramel. Den fick bli ganache till dessa små godingar! Perfekta till kaffet. Eller lite när som helst.

Choklad Macarons

finns mängder men jag byter aldrig ut detta. Har faktiskt inte misslyckats med macarons en enda gång sen jag började köra detta recept.

50 gr skållade och malda mandlar
60 gr äggvita som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
2 msk socker
85 gr florsocker
15 gr kakao

Kakao att pudra

Gör så här!

  1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda i florsocker och kakao och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
  2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp eller i maskin. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
  3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
  4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Pudra över kakao (Jag glömde detta denna gång – dom blir mycket finare om man gör det. Jag använder en tesil som pudrare)
    Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
  5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna helt och fyll sedan med valfri fyllning.

Ganache Grundrecept

Ganache använder jag till det mesta – täcker tårtor, fyller macarons eller har som topping eller fyllning i cupcakes. Så fort du har en choklad kan du göra en ganache. Mumsigt värre! Till denna ganache använde jag redan smaksatt choklad – mycket praktiskt.

50 gram Choklad
0,5 dl vispgrädde

1 msk smör

Gör så här:

Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Häll upp vispgrädden och smöret i en kastrull och värm upp. Ta bort från värmen så fort du ser att grädden är påväg att börja koka. Häll grädden på chokladen och rör försiktigt tills allt smält ihop. Låt ganachen stå i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills den når en mjuk och spritsbar konsistens. Spritsa på en macaron och sätt på en annan som lock.

Macarons förvaras i kylen och håller några dagar. Är faktiskt som godast dagen efter dom är bakade.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: