Mat

Snabb fisk o skaldjursgryta

Ett riktigt bra recept är det som blir gott och smakar mycket – men är enkelt och går fort att sno ihop. Denna fisksoppa är just ett sånt. En favvorätt här hemma som funkar lika bra en tisdag med cola som en lördag med ett glas iskallt vitt. Man lägger i vad man vill och har hemma och sen bara njuuuuter man. Vi åt denna i veckan annars hade den varit en bra kandidat till lördagsmiddagen ikväll!

Detta recept hittade jag hos Ica.se – Det kommer från Buffé nr 10, 1996! Lite kul – snacka om gammal goding! Har dock ändrat lite! Låt er inte skrämmas av den rätt långa ingredienslista – det mesta har du hemma redan!

Fisk- och skaldjursgryta – 4 pers

400 gram fisk (vi kör nästan alltid lax)
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin (matvin går utmärkt)
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
150 g skalade räkor
1 burk musslor (à 150 g)
1 1/2 tsk tomatpuré

Gör så här:

Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs finhackad lök och purjolök ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och smula ner buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran.
Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt. Hit kan man förbereda i god tid före middagen!
Skär fisken i bitar, lägg i grytan och sjud i ca 6 minuter. Tillsätt räkor och de avrunna musslorna. Hetta upp snabbt och servera genast.

Tillbehör!

Gör egna krutonger av bröd som är lite visset. Jag körde denna gång de som var kvar av det nattjästa frallorna jag bakade under helgen. Hacka upp i bitar och rosta i stekapanna med flingsalt och olivolja.

Aioli är enligt mig ett måste – gör egen som går på ett kick och blir sååå god. Pressa 3 vitlöksklyftor i en skål
Tillsätt 2 äggulor och 1 msk äppelcidervinäger och vispa upp. Här behövs elvisp för det blir mycket vispande!
Droppa sakta i 2 dl matolja (viktigt! Med olivolja blir aiolin grönaktig) under konstant vispande på fullt ös.
Till sist smakar jag av med chillipeppar och lite citron.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: