Baka

Filmjölkslimpa med aprikoser och valnötter till helgen

Ni som hängt här ett tag vet att just helgfrukostar är en av mina absoluta favoriter. Imorgon laddar jag för en sån morgon. Vi har inga tider att passa. Tid för låååång frukost. Jag ska ladda ner melodikrysset och lyssna på det. Sen ska jag runda av förmiddagen med ett pass pilates. Underbart. Harry har en fotbollsmatch mitt på dagen och så ska dagen avslutas ute på tomten med att fylla kärran med gammalt ris och skit. Så bra lördag.

Till frukosten då – det ska ju såklart vara nåt gott. Mycket godare än en nybakad limpa med gott pålägg, kaffe och kanske färskpressad juice kan det knappast bli. Sväng ihop denna filmjölkslimpa vet ja?! Den ska inte jäsa och alla ingredienser ska bara röras ihop!

Min limpa är bakad med mörk brödsirap. Tycker man att det är gottigare med ett ljusare bröd tar du givetvis ljus sirap istället. Jag ÄLSKAR brödsirap men smaken är ju som baken! Går även att byta ut rågmjöl mot tex grahamsmjöl om man vill ha lite ljusare och lättare bröd.

Sirapslimpa med frukt – 1 bröd

3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl filmjölk
1 dl sirap
1 påse torkade aprikoser
100 g valnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i filmjölk och sirap. Rör ihop allt till en kladdig smet med slev eller slickepott.
Skär aprikoserna på mitten och dela (om du vill) valnötterna. Blanda ner dessa i smeten och rör noga.
fyll en limpform klädd med bakplåtspapper med smeten. Strö lite vetemjöl på ytan – det blir snyggt sen när den gräddas!
Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Blir limpan för mörk uppepå är det bara och lägga på en bit folie – men var snabb med att öppna och stänga luckan. Släpp inte ut värmen! Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

Funkar utmärkt att frysa!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: