Bakningen

Nattjästa frukostfrallor

God Morgon måndag och ny vecka. Startar upp denna vecka med helgens godingar. Handen upp för alla som ÄLSKAR nybakade frallor till lördagsfrullen. Ja men exakt – vem gör det inte?! Dessa frallor jäser i kylen över natten och är bara att slänga in i ugnen på morgonen. Lagom till kaffet är klart och pålägget framdukat har man rykande nybakade bröd att sätta tänderna i. Det blir liksom inte bättre. Det blir 12 frallor av receptet så det räcker till en megafrulle eller så kör man dom som blir kvar i rosten dagen efter. Eller alternativ 3 som jag ska göra – styra upp schyssta krutonger med vitlök och flingsalt till skaldjurssoppan vi ska ha till middag imorgon. Finns alla möjligheter med dessa alltså!

Nattjästa frallor


25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk flingsalt
10 dl vetemjöl

Gör så här:
Kvällen!
Smula jästen i en stor bunke och häll på en skvätt vatten. Rör runt så att jästen löses upp. Häll i resten av vattnet och rör. Tillsätt olja, honung och salt. Rör ner mjölet lite i taget – jobba bara ihop degen. Använd en slev eller slickepott. Degen blir lös och geggig men det är helt rätt. Strö mjöl över och täck bunken med platsfolie. Ställ i kylen över natten (minst 8 timmar).

Morgonen!
Mjöla bänken ordentligt och vänd upp degen. Knåda inte!
Skär degen i 12 bitar. Vänd varje bit i mjöl och lägg på på bakpappersklädd plåt.
Sätt ugnen på 225°c och sätt in frallorna mitt i ugnen när den blivit varm. Grädda brödet i ca. 20 minuter. Låt frallorna svalna en liten stund innan dom ska ätas.

En kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: