Maten

Fantastisk Lasagne

En lasagne som ÄNTLIGEN är precis sådär krämig och göttig som en lasagne ska vara. Hur kan det komma sig att recept på lasagne fasen aldrig håller vad dom lovar. Den här gången kan jag säga att jag LOVAR att det blir bra. Så bra! Vi har ätit denna två dagar och ta mig tusan så är dag 2 alltid bättre. Den behöver liksom en dag på sig för att bli ännu lite vassare. Så tips är att, om planering och tid finns, göra den ena dagen och äta den andra. Men – den är magisk direkt ur ugnen också. Inget snack om det!

Lasagne – 8 pers

1 kg köttfärs
1 gul lök (om den är STOR – ta 2 annars)
1 pkt bacon (alt sidfläsk)
Färsk timjan, Persilja, Basilika (köper färsk om jag lyxar men går såklart med fyst också)
3 Vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 tärningar köttbuljing
2 msk kalvfond
5 dl vatten
1 dl tomatpuré
1 msk honung

Lasageneplattor

Bechamellsås

3 dl grädde
7 dl mjölk
1 dl mjöl
100 G smör
Salt
Peppar
Muskotnöt


Riven ost ca 4 dl

Gör så här:

Köttfärssås: Bryn lök och bacon i en stekpanna. Lägg köttfärsen i en gryta och bryn. Häll på lök och bacon. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock. Kryddorna kör jag på en höft beroende på om jag har färska eller torkade – det är ingen super noggrannhet som gäller utan kör på med dom örter du gillar. Låt köttfärssåsen stå på plattan så länge det går. Ju längre desto bättre. Den kan med fördel preppas ett par timmar före lasagnen ska monteras. Smaka av med salt & peppar det sista innan det är dags för montering.

Bechamellsås: Smält smöret i en lite större kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölk, grädde och kryddor och låt sjuda tills såsen tjocknar. Rör hela tiden.

Montering: Börja med bechamell och köttfärssås i botten på en ugnsform. Varva sedan lasagneplattor och såserna i tunna lager. Se till att sås kommer ända ut i hörnen och täcker alla plattor på varje lager. Avsluta med ett lager bara Bechamellsås och strö över riven ost. Se till att inget av plattorna är ovanför ytan – dom kommer blir stenhårda och trista i ugnen.

Grädda i ugnen på 200 C i ca 45 min. Kolla med en provsticka att plattorna är mjuka. Låt stå ca 30 min under folie innan servering. Lasagne är ändå för varmt att äta direkt från ugnen och den blir godare om den får gegga till sig lite extra en stund. Sallad, kanske en baguett och ett gott vin till. Och ketchup om kidsen får bestämma! 🙂

Nog för att lasagne är magiskt gott och så men speciellt snyggt på bild blir det då inte. Tänkte fota hela formen men den är fasen inte snyggare där. Så ni får helt enkelt tro mig när jag säger att detta recept är grymt!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: