Mat

En lång utläggning om Glass – och ett bra recept på just Glass

Glass är faktiskt inte någon favorit hos mig. Jag ÄLSKAR ju allt som är göttigt och sött men just glass… mja, visst en magnum eller så nån gång men i övrigt är glass inte något jag väljer. Skulle aldrig ta glass till dessert på restaurang till exempel. Det som också stör mig när det kommer till glass man köper hem är all skit dom stoppar i. Köpt glass smälter ju fasen knappt. Kollade på kul upp lite vad glass innehåller. Värst är såklart den billigaste – Big Back. Det här alltså innehållsförteckningen på Big Pack vanilj.

”SKUMMJÖLK, glukos-fruktossirap, vatten, socker, kokosolja, glukossirap, dextros, vasslepulver (MJÖLK), emulgeringsmedel (mono- och diglyserider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), arom.”

Really?!??! Glass gör man vad jag vet på mjölk/grädde, socker och ägg. Men det är tydligen omodernt. Men ok – den där är jäkligt billig och man får kanske vad man betalar för. Låt oss kika på en av de dyrare varianterna. Triumfglass Gammeldags äkta vanilj – låter ju bra i alla fall. Den är nästan dubbelt så dyr som Big Pack. Borde ju då vara bättre. Eller? Innehåll:

Skummjölk, grädde 24%, socker, glukos-fruktossirap, vasslepulver, vegetabiliskt emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), stabiliseringsmedel(fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), vaniljstång, vaniljarom.

Ok. Mer grädde och aningen färre tokigheter. Men ändå LÅNGT ifrån ”mjölk/grädde, socker och ägg”. Ska se om jag hittar nån ännu dyrare/bättre i min butik….

Alvestaglass och SIA har tjusiga slogans på sina paket om ”färsk grädde från svenska gårdar” och ”glass gjord med äkta vaniljstång”. Det är ju jättefint men resten då? Det som inte står med så stor text är tex Stabiliseringsmedel, diglycerider, sockerkulör E150c, emulgeringsmedel, vasslepulver, rapsolja, och Citronsyra….
Nu har jag inte kikat på riktiga dyrgriparna som tex Ben & Jerry och Lejonet & Björnen. Möjligen är deras glassar mycket bättre. Dom är dock också betydligt dyrare. Dom finns dessutom inte i min butik så blir inte att jag köper. Med denna långa utläggning har jag alltså ett problem. Mina ungar älskar glass. Mamma tycker glass är bättre än godis eller chips men kan inte riktigt med att glassen, när man kollar vad den innehåller, också är skit. Så – mamman bestämmer sig för att lära sig göra egen glass.

Sagt och gjort. Jag har börjat min resa och har idag nu lyckats med en glass som båda barnen gav ”Den här är ju jättegod” i betyg. Oh yes! En poäng till mamma!!! Det fina i kråksången är att min glass är gjord på, tadaaaa, MJÖLK, GRÄDDE, ÄGG och SOCKER. (och blåbär i detta fall). That’s it. Inga medel, syror, pulver eller kulörer så långt ögat kan nå!
(lite undantag då för Harrys minimarshmallows som troligen kompenserar upp allt totalt med ett 100%igt innehåll av kemsikt skit men han SKULLE bara ha dom på sin glass).

Grundrecept på RIKTIG glass

200 g mjölk, 3% fett
100 g vispgrädde, 40% fett
75 g strösocker
45 g äggula (2-3 äggulor)
1 g salt

Gör så här:

Dag 1
Väg upp alla ingredienser – här är det noga så inget slarv!
Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp mjölk, grädde och strösocker.
Häll över ca. hälften av den varma vätskan på äggulorna. Vispa hela tiden så att det inte blir äggröra!
Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen och värm till 84 grader. Vispa hela tiden!

Häll upp glassmeten i en skål (här står det rostfri i flera recept men jag körde glas och det funkade fint) och blanda i saltet. Låt svalna över natten i kylskåpet. Släng samtidigt in bunken till glassmaskinen i frysen om du har en sån maskin – den behöver en natt på sig den också. Kör du med frysta bär är det också bra att ta ut dessa och låta dom tina i kylen över natten.

Dag 2
Häll bären i glassmeten och kör med en stavmixer så allt blir slätt.

Kör glassen i glassmaskinen. Ställ glassen i kylen en stund så den fryser till lite extra. Sen är det bara att skopa upp.

Knöligt att göra egen glass när det är så enkelt att köpa – Svar JA!
Härligt att äta en helt egentillverkad glarre utan ett spår av skumt innehåll – ÄNNU STÖRRE JA! = Så värt!

Nu ska jag bara lära mig att göra goooood vanilj och chokladglass som är mina egna favoriter. Och Mango! Och Kokos kanske! Återkommer!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: