Mat

Skaldjursrisotto

Fått ihop receptet nu till slut. Stått i köket hela kvällen och knåpat ihop ljuuuuuvliga piroger fyllda med lammfärs och fetaost. Och kanske en laddning stooora chocolate chip cookies. Recept på båda kommer såklart. Älskar när det faktiskt blir riktigt bra grejer som känns kul att dela vidare. Denna risotto då som också blev GRYM såg ärligt inte mycket ut för världen där mitt i någonstans men sen – när den fick gotta ihop sig och sista minuterna när skaldjur, grädde och parmesan åkte i. Mums!! Man kan ju såklart göra risotto på flaskfond också men det är fasen nåt speciellt att ha gjort sin egen ändå. Testa! Så värt!

Skaldjursrisotto – 4 pers

(och nån matlåda om man har tur)

 • 6 dl hummerfond (varm)
 • 2 finhackade schalottenlökar
 • 1 finhackad vitlöksklyfta
 • 2 dl avorioris
 • 2 dl torrt vitt vin
 • 2 msk Smör
 • Skaldjur ca 4 dl (jag tog räkor, musslor och surimisticks – tinade!!)
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 dl riven parmesan
 • salt och nymalen peppar
 • Gräslök (om man vill för att det är lite snyggt)

Gör så här:

Fräs schalottenlök, vitlök och ris i smör tills det är mjukt och glansigt. Tillsätt vinet och låt det puttra in. Tillsätt lite av fonden och koka sakta under omrörning. Tillsätt resterande fonden lite i taget tills riset är krämigt men med ordentlig kärna. Tillsätt grädde och låt även den koka ihop lite. Vänd runt skaldjuren i risotton ett par minuter så dom blir varma. Strö över osten. Smaka av med salt och peppar, dekorera med gräslök vid servering.

Vi hade vitlöksbröd till vilket jag tyckte passade finfint.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: