Baka

Helt enkelt ett magiskt fröknäcke

Fröknäcke är ju larvigt gott. Och får ju klassas som nyttigt. Jämfört med en smarrig rostis är det ju rena hälsokuren. Det fina är också att det är fånigt enkelt att baka. Nästan så enkelt att ordet ”baka” är fel – det är ju verkligen bara att röra ihop en bunke, platta ut och grädda. Det här receptet gör det dessutom ÄNNU enklare då man inte behöver mecka med massa olika fröpåsar. Här har jag nått höjden av lathet och svänger ihop knäcke med en påse färdig fröblandning. Kan ärligt inte bli enklare men smakar som det vore avancerat.

Fröknäcke – en plåt

1 påse Garants ekologiska frömix (250 gram)
2 dl majsmjöl
0,5 dl naturell olja (jag använder raps)
2 dl kokande vatten
flingsalt eller annan krydda

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Det är i princip det svåraste momentet.
Sen blandar du majsmjöl och frömix. Häller på olja och till sist kokande vatten. Blanda noga. Vill du ha kryddat bröd tillsätter du kryddor innan utbaket. Flingsalt som jag använder strös istället på efter utbak.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Stjälp upp smeten och lägg på ett nytt bakplåtspapper uppepå. Tryck ut smeten med händerna tills hela plåten är täckt och smeten är ett par millimeter tjock. Va noga med att få det jämt.
Grädda längst ner på plåten i ca 50 min. OBS! Vill du ha snygga kanter – ta ut plåten och skär upp brödet med en pizzaslizer och grädda sen klart. Stäng av ugnen och låt brödet stå på eftervärme med en liten glipa på ugnsluckan.
Förvara i en tät burk.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: