Mat

Gör din egen hummerfond

Efter vi mumsat i oss våra Lobsterrolls i fredags gjorde jag i mitt nya ta-hand-om-allt-projekt såklart fond på skalen. Det är SÅ värt att koka fond på skaldjur. Ingen fond på flaska i världen kan ens nästan mäta sig med riktig. Jag höll det enkelt (eftersom jag körde på det jag hade hemma i min spontana impuls att koka fonden) och det gick utmärkt. Brukar ingå massa grejer i dessa fonder men jag skippade helt enkelt allt jag inte hade och körde ändå.

Har medvetet skippat bilder på hur det såg ut – makabert med alla huvuden och ben huller om buller i en kastrull. Vi kör vidare på bilden när dom var hela och fina istället.

Hummerfond – blir 6 dl fond

 • 2 humrar – skalen
 • 1 msk smör
 • 1 msk matolja
 • 1 stor gul lök
 • 2 morot, hackad
 • 1 vitlöksklyfta, hackad
 • 1 msk tomatpuré
 • 1/2 tsk fänkålsfrö
 • 2 dl vitt vin
 • 1 liter vatten
 • nån matsked fryst dill (va det jag hade hemma)

Gör så här:

Rensa bort inälvorna i hummern. Torka av hummerskalen och krossa dem – jag la skalen i en sån zip-påse från IKEA och slog hej vilt med skaftet på en stor förskärare.
Hetta upp smör och olja i en kastrull och bryn hummerskal, grönsaker, tomatpuré och fänkålsfrö på hög värme tills de tar lite färg.
Slå på vin och vatten och låt koka upp.
Lägg ner dillen.
Låt buljongen sjuda kraftigt i 30 minuter, inte längre.
Ta kastrullen av plattan, sätt på ett lock och låt dra i en timme.
Sila av buljongen och koka ner den tills 6 dl återstår.

Jag sparade sen fonden i kylen eftersom jag skulle ha de dagen efter. Då är den bara att värma upp i en kastrull och är sen färdig att användas. Det är inget salt i denna fond vilket jag gillar – då kan man kötta på med den och sen smaka av med salt när man gjort den färdiga rätten istället. Hade fonden varit salt kan det ju istället bli fööör salt när man lagar med den.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: