Baka

Brödet alla bakar just nu – Bananbröd

God morgon! Ännu en ledig dag och då är det bara fredag! Såååå underbart. Här kör vi lugn morgon med långfrukost och tända ljus (vart är ljuset idag?!). Inga direkta planer men fotbollsmatch för Harry och så ska vi åka till Villa Ed (magiskt ställe här i Väsby) för en gofika och lite shopping. Håller oss undan alla centrum och affärer men dessa lokala ställen som kämpar så jäkla hårt nu för att klara sig – dom stöttar vi när vi kan!

Till frukosten idag blev det detta bananbröd. Det är ju just nu överallt på nätet och sociala medier. ALLA bakar bananbröd. Var ju tvungen att testa jag också. Brödet bakas med bakpulver eller bikarbonat vilket ju är smidigt – allt som inte ska jäsas är ju smutt. Jag valde att köra med bikarbonat. Det gör att brödet blir lite mörkare vilket jag föredrar när det är banan i – den blir ju brun och trist i färgen.

Bananbröd – 1 st

2 ägg
6 dl havregrynsmjöl (OBS kräver 7 dl havregryn för att göra mjölet)
1 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat 
2 dl filmjölk 
3 bananer

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader. Visa äggen pösiga i en bunke.
Gör havregrynsmjölet – Mixa 7 dl havregryn i en maskin med knivar till mjöl.
Tillsätt havremjöl, salt, bikarbonat och filmjölk i äggen. Rör om ordentligt med en slickepott. Blir geggigt men det är helt rätt.
Mosa 2(!!) bananer med en gaffel till mos. Vänd ner bananerna i smeten och rör ordentligt så att det blir väl blandat.
Olja en silikonform med en neutral olja (eller använd bakplåtspapper om du har en vanlig metallform)
Skopa upp degen i formen och platta till den liten så det blir hyggligt slätt. Dela den sista bananen på längden och lägg båda delarna med mitten uppåt på degen.
Grädda längst ner i ugnen i ca 50 min.
Ta brödet ur formen och låt den svalna på galler.

När jag smakade på limpan igår kväll när den var nybakad tyckte jag ärligt talat att den va sådär. Alltså god absolut men inget speciellt. Alls. La den i en påse när jag gick och la mig och tänkte inte mer på det. Men i morse när jag ändå bestämde mig för att ge den en chans blev jag sååå positivt överraskad. Smaken hade kommit fram, brödet var supersaftigt och jättegott. Med bregott, god ost och lite grönt – MUMS! Så idag måste jag säga att det verkligen är tummen upp! Inte ofta man får till nåt som är godare dagen efter – brukar ju vara magi när det är nybakat och bli trist sen. Blir nog ett par mackor till fikat också idag tror jag!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: