Mat

Grillad spetskål med hasselnötssmör

Nä men håll tyst så gott detta är. Nytt favorittillbehör till grillat. Eller bara som det är. Ljuvligt gott och larvigt enkelt. Lova testa detta bums!

Finns ju mängder av recept på detta men jag körde lite på en höft. Är ju inte raketforskning på något sätt vilket gör detta än bättre. Det ska vara enkelt och man ska inte behöva läsa en doktorsavhandling för att få ihop middagen.

1 stor spetskål
1-2 dl hasselnötter
75 gram smör

Dela spetskålen på längden två gånger och grilla den. Här kan jag inte komma med direktiv för det är Fredriks ansvarsområde men han hälsar att han ”nog körde indirekt värme i ca 30 min och sen fräste på med direkt på slutet för att få ytan”. Verkar inte vara helt exakt vetenskap det där med grillning….

Jag rostade nötterna i en torr stekpanna vilket säkert inte behövs egentligen men jag gör alltid det med hasselnötter – tycker det blir så mycket godare. Rosta tills skalet är bränt och det knäpper i nötterna. Häll dom på en ren kökshandduk (som du inte är rädd om för den blir ful – jag har en nöthandduk) och gnugga rejält så att alla skal försvinner. Hacka nötterna och ställ åt sidan.

Bryn smöret i en kastrull så det blir gyllene och börjar få en knäckig doft. Ta av från plattan och häll i nötterna. Låt stå tills kålen kommer från grillen.

Lägg kålen med snittytan uppåt och häll över nötsmöret så att allt smör rinner ner i kålen. Ät och njuuuuuuuut.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: