Mjuka kakor

Kladdkaka med chokladganache

Ikväll har vi såklart firat Viktor med alla hans favoriter. Stoooora Burgare med extra allt och kladdkaka med lika mycket tillbehör. Blev tyvärr inte så många bilder men den här sammanfattar kvällen rätt bra! För andra året körde vi middag tillsammans med Magnus och Cilla. Viktors hela flock liksom. Med tillhörande småbrorsor. Det var en mycket nöjd nybliven 14-åring som kröp i säng. ❤️

BÄSTA kladdkakan gör man så här!

En ca 20 cm stor springform tycker jag blir bäst. Då får man ändå liiiite höjd på kakan och den blir extra kladdig i mitten.

2 ägg
2.5 dl socker
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

ev extra choklad i någon smarrig form

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft
Smält smöret i en kastrull
Vispa ägg och socker tills smeten ljusnar och blir fluffig
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta ner i äggsmeten. Blanda försiktigt annars tappar smeten luftigheten och kladdkakan blir torr. Häll till sist i smält smör och ev. extra choklad.
Häll ner smeten i en bröad form. Jag bröar med bara mjöl, tycker kakan får smak av ströbröd annars.
Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha. (I min ugn blir det perfekt med 16 min)
Låt svalna helt kallt! Ställer kakan ute om det är kallt eller gör den dagen innan. Dags för ganache!

200 g choklad (55% kakao) och 2 dl vispgrädde – allt man behöver för en ljuvligt god ganache!

Gör såhär:

Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp. Ta bort från värmen så fort du ser att grädden är påväg att börja koka. Häll grädden på chokladen och rör försiktigt tills allt smält ihop. Låt ganachen stå i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills den når en mjuk och spritsbar konsistens (ca 20 minuter). Spritsa ganachen på kladdkakan och garnera sedan med något fint strössel.

En kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: