Maten

Vietnamesisk glasnudelsallad med räkor

Hej söndagkväll!

Fullspäckad helg som alltid – fylld med god mat, vänner, träningar, matcher, sleepover, galna katter och massa fix hemma. Förstår inte hur man ska hinna ha helg och vara ledig! Det går alltid i ett och man får skärpa till sig för att hänga med. Men – ska inte klaga – vi trycker in så mycket för att det helt enkelt är så jäkla tråkigt att säga nej. I fredags började ju helgen finfint med att vi välkomnade hem pappan i familjen från en vecka i Malaga med jobbet. Han hade önskat något fräscht till middag efter tapasfrossa så jag slog till på denna nudelsallad som jag genast måste dela med mig av!!

Jag googlade runt för att hitta en sån där perfekt sallad med den där dressingen som är både söt, sur och stark på samma gång. Föll för ett recept på någon matblogg och pep iväg till affären. När jag tog glasnudlarna vände jag på förpackningen för att se koktid – och hittar ”mitt” recept. Så himla kul! Det var inget tjusigt hemmaknåpat recept som jag hittat. Det var ICAs egna recept från förpackningen.

Vietnamesisk glasnudelsallad med räkor

Recept för 4 personer men det blir MYCKET – räcker gott och väl till 6 pers.

  • 100 g glasnudlar
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 liten finstrimlad morot
  • 1/2 strimlad rödlök
  • 2 hjärtsalladshuvuden (jag bytte till Romansallad)
  • 1 st röd chili
  • 1 msk olja
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk risvinäger
  • juicen av 2 lime
  • 2 tsk rörsocker
  • 300 g skalade räkor (jag tog jätteräkor)
  • 1/2 kruka mynta
  • 1/2 kruka koriander

Gör så här

Tillaga glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och klipp dem grovt.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna, ca 3-4 minuter på medelstark värme under omrörning.
Starta timerSkala, skölj och strimla morot samt rödlök fint.
Skölj och bryt salladen grovt.
Kärna ur och strimla den röda chilipepparn i långa tunna strimlor.
Blanda en dressing av olja, fisksås, risvinäger, limejuice och rörsocker.
Blanda glasnudlar, räkor och grönsaker med dressingen.
Tillsätt hela blad av mynta och koriander.
Lägg upp på ett fat och garnera med rostade sesamfrön.

Harry var med och fixade och grejade. Han stod för dukningen och var även med och rensade (smakade) räkorna noga. Jag gjorde samma sallad till honom men la upp på hans tallrik innan jag hällde på all stark dressing med chili. Han äter det mesta men när det blir för starkt står han över. Han tog lite dressing med en sked och hällde på sin sallad.

Det är dags att avrunda helgen. Harry har lagt och sig och lugnet börjar sprida sig. Vi har preppat lite mat för veckan och konstaterat att vi ska få in 6 träningar, 2 föräldramöten, 2 matcher, jobb som svämmar över samt att jag sticker iväg på tjejresa i helgen. Nä men det blir en lugn vecka skulle jag säga! Nu – ett avsnitt av Gåsmamman. Jag är sist på bollen som vanligt men JÄKLAR va bra den är!

Anne Werner heter jag som driver den här lilla bloggen. Den handlar om mig och min familj. Den handlar om allt jag tycker om, tycker är fint, tycker om att göra och så lite om vad jag tycker rent generellt. Här samlas recept, bakning, lite pyssel, hus och hemmafix och såklart massor om min fina familj och vad vi gör för att vår vardag ska bli så mysig som möjligt. Vi gör vad vi kan för att vår vardag så mysig och härlig som det bara går. Vill du ha kontakt med mig? anne.werner2@gmail.com

Kommentera

%d bloggare gillar detta: