Baka,  Tårterian

Mormors rulltårta på löpande band

Jag bakar. Mycket. Det är sen gammalt. Men allt som oftast bakar man en sak. Nu har jag haft ett litet specialuppdrag som krävde speciallösning (tack igen kära visdomstand som sänkte mig i 4 dagar). Denna gång fick jag kalla in mamma. Min mamma kan mycket men baka är inte en av hennes styrkor. Hon kämpade dock på och skopade mjöl och bakpulver som aldrig förr. Resultatet färdigställs inte förrän på stora dagen på lördag men nu vilar 8 rulltårtor i frysen på att piffas och dekoreras på plats. Spännande!

För den som vill göra rulltårta – och det vill man ju – är detta det enda recept ni någonsin kommer behöva. Det är bäst helt enkelt. Mormors. Såklart.

Arkivbilder på rullisar jag gjorde till Viktors skolavslutning. Hur dessa jag bakat idag kommer se ut får förbli en hemlis några dagar till…

Mormors Rulltårta

Till en rulltårta

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Cest och saft från en halv citron

Sätt ugnen på 230 grader varmluft.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulvret, och sikta ner. Häll i citronsaft och cest. Rör om med en slickepott och häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 5 minuter. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Låt svalna ca 30 sek bara innan fyllning breds på och tårtan rullas ihop från ena kortsidan. Rulla in skarven i botten och låt svalna i sin bakplåtspappersrulle.

Fyllning tar man vad man har – bär, sylt, kompott eller smörkräm.


3 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: