Bakningen

Trädgårdslyx – Knäckig Vinbärspaj

Har tänkt lägga in detta recept sen helgen. Har tänkt visa upp vår nya familjemedlem. Har tänkte träna. Har tänkt läsa. Ja ni hajjar. Hade så mycket som jag tänkte hinna men nej – annat kom mellan. Bra saker dock! Har umgåtts med vänner. Börjat renovera Harrys rum. Busat med Svante – den där nya familjemedlemmen. Och lite sånt. Badat i poolen och göttat oss.

Men åter till pajen. Det fullkomligt dignar av bär i trädgården just nu. Vi äter allt vi orkar. Denna paj är proppad med röda vinbär från typ två grenar. Bären är större än någonsin! Det är något speciellt med att bara kunna gå utanför dörren och plocka in bär och frukt. Vi har massor av planer för trädgården och där ingår även en rejäl köksträdgård. Det är dock lite större projekt än vi klarar själva så till våren hoppas jag på att en grävmaskin kommer och fixar marken så jag sen kan börja planera på riktigt.

Haha åter till pajen igen då. Det här receptet är ett favvo verkligen. Det är från Roy Fares från början men jag har ändrat det lite lite så att det, i min mening, blir än lite bättre. Enkelt som en smulpaj men känns betydligt mer ”bakad” och lyxig. Degen är också lite sötare än vanliga smulpaj vilket behövs till de sura bären.

Knäckig Vinbärspaj

Obakad paj – glömde totalt att fota den när den var klar. Alla ville bara hugga in!

Degen

  • 120 g smör
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 60 g havregryn (2 dl)
  • 1,5 dl rårörsocker
  • 70 g ljus sirap (0,5 dl)
  • 1 krm bakpulver
  • 1 nypa salt

Fyllningen

  • 1 l röda vinbär (eller andra bär – vi körde björnbär också denna gång)
  • 8 g maizena (1 msk)
  • 45 g strösocker (0,5 dl)

Sätt ugnen på 185 grader. Repa och skölj bären. Låt rinna av noga i en sil. Gör under tiden smuldegen: Alla ingredienser i en matberedare och kör till en smulig smet. Blanda bären med socker och maizena. Lägg i en pajform. Fördela degen jämt över bären. Grädda långt ner i ugnen ca 20 min. Passa pajen lite noga så inte degen bränns. När bären bubblar upp längs kanterna och degen fått fin färg är pajen klar. Låt svalna nästan helt.

Servera med vaniljsås, glass eller grädde. För extra piff är det superfint att, när pajen är kall, sikta över florsocker och lägga på några vinbärsblad innan servering.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: