Summer tour 2019

Sopot – Utomlands nästan hemma – dag 1

I skrivande stund har vi varit här i två dagar – imorgon åker vi vidare. Två dygn i Sopot som varit alldeles jättebra! Vilken mysig liten stad. Självklart kretsar det mesta kring den låååååååånga stranden men staden har minsann lite annat smått och gott att erbjuda också.

Vi har hyrt en liten lägenhet en liten bit från stranden – tar oss ca 5 min att gå ner till vattnet. Vi äter frulle här ”hemma” och hade med oss lunchmackor och så till stranden. Det finns massor med små mysiga strandrestauranger så pallar man inte ta med sig finns gott om käk att få tag på.

Tyvärr har det blåst en hel del dessa dagar så det har varit mycket tång och sjögräs i vattnet. Det stoppar dock inte våra blötdjur som mer eller mindre legat i från vi kom tills vi gick. Dom är mest överlyckliga över att det inte är saltvatten så det inte svider i ögonen. Mycket kul folk på stranden som kör allt från surfing till såna där fallskärmssurfbrädor… vad heter dom? Det är också lite kul att kolla alla groteskt stora lastfartyg som kommer förbi – dom är långt ut förstås men man ser dom tydligt. Trots att det varit MAGISKT väder här dessa dagar upplevs det inte på något sätt som trångt på stranden. Det är nog faktiskt den största jag varit på. Och vilken sand. Fantastisk och förjävligt. Mjuk och härlig och nu har man den ÖVERALLT.

Kvällstid har vi varit inne i ”city” där det är härligt mycket folk och rörelse. Massor med killar som kör breakdance på torget tillsammans med gatumusikanter och såna där karikatyrmålare. Det finns såklart mängder med restauranger men jag går benhårt på att aldrig äta på turistgatorna. Igår körde vi den högst betygsatta polska restaurangen i hela staden – Nova Sopot.

Nova Sopot ligger på en liten tvärgata och den syns inte ens från huvudgatan så hit hittar man inte om man inte letar efter den. En pytteliten restaurang med 6 bord. Maten är så polsk som den bara kan bli – vilket märktes då Fredrik alldeles lycklig fick lever till förrätt. Blä! Men han var nöjd. Jag och killarna åt, vad som i mitt tycke efter resan till Krakow, är polackernas bästa – Dumplings! Dessa var perfekta! Så gott!!!

Alltså om vi ska vara ärliga är polsk mat inte den allra bästa. Jag är ledsen men jag är inte helt såld. Jag körde därför på det jag vet att dom verkligen kan. Schnitzel med deras goda rostade potatis. Dom slänger i både dill och persilja i ugnsrostad potatis vilket är oväntat smarrigt. Killarna käkade ribs och var helt nöjda med dessa medan Fredrik tog fisk. Den var god men va sjutton är detta med hela fiskar?! Han fick ju rensa ihjäl sig och det var ta mig tusan ben överallt. Slutade med att han stal slutet på min schnitzel. Restaurangen är dock väl värt ett besök för testa maten ska man absolut. Utmärkt service och hög kvalité generellt. En liten pärla för riktigt lokalt kök.

Sopot har Europas längsta pir. Den måste man ju såklart gå på. Det kostar en liten peng att gå ut på piren men det är det värt. Mysigt att göra fram på kvällskvisten när värmen lagt sig och man kan njuta av kvällsbrisen. Finns en restaurang längst ut där vi stannade för kaffe och fanta. Älskar att killarna nu är så gamla så man kan sitta på ett ställe på kvällen för en ”drink” och snacka om dagen och mysa.

Vi avslutade med en promenad tillbaka till stan. Den här kvällen hade vi bilen med oss. Dock insåg vi att det hade varit smidigare att gå längs den sååå mysiga strandpromenad som går längs hela Sopot. Många hyr cyklar vilket är sjukt smidigt – det är totalt platt här så det är bara att glida fram.

Killarna står framför det gamla SPA-huset. Det är helt galet mycket fina gamla hus här. En hel del är väldigt eftersatta tyvärr men man kan verkligen se hur pampiga och häftiga dom var i sina glansdagar i början på 1900-talet. Det var inga fattiga snubbar som hade sina sommarresidens här kan man säga. Man kan lätt ta en dag och bara gå och kolla hus och byggnader om det inte är superväder. Shoppingen är det sisådär med. Jag har sett nån outlet och ett H&M! men annars är det här inte stället man åker till för shoppingen. Barer däremot kan dom. Finns öl och Aperol i vartenda gathörn.

Ikväll har vi kört ett annat upplägg men det kommer i ett eget inlägg imorgon. Nu ska jag börja packa ihop inför imorgon. Det vankas regna men vi har stadsplaner samt ett par timmar i bilen så vi bryr oss inte det minsta om det. ps. Ta med öronproppar om du är känslig. Här slutar bilarna aldrig poppa högt och köra fort – oavsett tid på dygnet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: