Baka

Påsktårtan – Bästa hallonmoussen ever!

Nu så har vi kommit till sista inlägget om årets påskfirande – tårtan! Men släng dig i väggen så bra denna blev! Det är dessutom den enklaste tårtan någonsin typ. Den här kommer göras mååååånga gånger framöver när det är lite brått och man behöver nått gott till fikat! Bara byta ut äggen mot nåt annat piff!

Den här godingen består alltså av en vit kladdkaka och sen hallonmousse på toppen. Men vi tar det från början. Kladdkakan först!

Jag gör vit kladdkaka väldigt tunn – den är megasöt och blir, enligt mig, bara för mycket om man gör den tjock. Detta recept blir finfint i en 24 cm springform. Pass på gräddningen bara. Den får inte gå för länge – gör den hellre dagen innan så den får sätta sig i kylen över natten.

Vit Kladdkaka – grundrecept

100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen. Smält smöret och ta kastrullen av värmen. Häll ca en tesked av det smälta smöret i springformen och pensla botten och kanterna. Häll lite mjöl och skaka runt så att hela formen ”bröas” med mjöl. Häll bort överflödigt. Bryt chokladen i bitar,  lägg den i smöret och låt smälta i eftervärmen. Blanda ner de resterande ingredienserna (sikta ner mjölet). 

Häll i smeten och grädda i ugnen, 175 C, ca 15 minuter. Låt kakan svalna lite och skär sen loss den från kanterna på formen. Låt sen kallna helt – helst i kylen över natten. 

Och så moussen då – behöver ju också sin tid i kylen. Jag gjorde min på morgonen och vi åt den på kvällen och då har den gott om tid att sätta sig.

Hallonmousse med rysk yoghurt

5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl passerad hallon
ca 2 1/2 dl florsocker
1 dl rysk yoghurt

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden ganska fast. Blanda hallonen (spar lite att smälta gelatinbladen i) med florsocker och yoghurt och rör ner detta i grädden.

Passerade hallon gör jag av ca 3 dl frysta hallon som jag kokar upp med ca 1-2 msk vatten. När hallonen kokat upp silar jag dom i en skål och låter svalna helt. Även detta kan med fördel göras dagen innan!

Montering av själva tårtan!

Då ska moussen på tårtan – jag sätter en plastfilm runt kladdkakan och sen stänger springformen. Då får man en finfin kant men det går lika bra att bara använda springformen som kant och sen skära försiktigt runt hela innan man tar bort formen. Häll mossen över kladdkakan och jämna till ytan. Sen är det bara att köra in tårtan i kylen och vänta – minst 4-5 timmar skulle jag säga.

Grunden till detta recept har jag för mig att jag hittat hot Matplatsen från början. Som så många gånger förr!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: