Baka,  Mat

Tiramisu – Citronversionen

Det är ju inte helt lätt att ta ett foto på nåt som bara är vitt. Blir liksom inte något alls. På desserten ska det egentligen vara rivet citronskal men det vägrade Harry ha så det fick vi hoppa över. Det lite trista vita täcket är dock en ljuvlig citronkräm och under finns…

Tadaa! Lager av Savoiardikex doppade i en citronsockerlag! Jag tyckte när jag gjorde denna att sockerlagen va galet söt och citronkrämen lite platt men när det sen kom ihop i glaset och fått stå till sig i ett par timmar blev det alldeles perfekt!

För 8 personer – serverad i glas

Citronsås
2 dl saft från citroner
1 dl vatten
125 g, 1 1/2 dl  strösocker

16 st Vicenzi Savoiardokex

Citronkräm
2 st stora citroner, rivet skal
4 st ägg, uppdelade i gulor och vitor
1 1/2 dl florsocker
250 g Mascarpone

Toppning
rivet skal av  citron
citronmeliss

Gör så här:

Riv citronskalet fint och ställ undan. Pressa saften ur citronerna och blanda med socker och vatten i en kastrull. Sjud såsen tills sockerkristallerna löst sig. Låt svalna.

Vispa äggulor och florsocker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt mascarponeosten och citronskalet, spara en liten mängd till garnering. Vispa till en slät smet. Vispa äggvitan till vitt skum i en separat bunke och vänd ner i mascarponesmeten.

Doppa kexen i citronsåsen. Se till att de suger upp ordentligt med vätska. Lägg kexen i botten på en skål eller i glas. Lägg på lite mascarponekräm och varva sedan kräm och citrondoppade kex. Dela kexen om de är för stora.

Avsluta med mascarponekräm. Låt gärna stå kallt ett par timmar före servering. Garnera med citronskal och citronmeliss.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: