Hasselnötskräm all-in-one pot

Ikväll är det fart i Tårterian minsann. Känner mig fortfarande allmänt deppig faktiskt men vad kan vara bättre då än att få fram alla bunkar, smälta choklad, rosta nötter, koka hallon och göra smetar. Vilken energiboost! Harry älskar ju att baka han också så givetvis har han gjort en egen tårtbotten som han ska dekorera imorgon. Vi laddar inför fredag då vi ska hem till mamma och pappa för ett lite försenat födelsedagskalas för oss. Min moster och hennes man kan aldrig komma hit – han är dunderallergisk mot katter – så mamma kör en liten tillställning hemma hos dom. Men tårtan kommer från Annes Tårteria såklart!

Till ett av mina lager i tårtan på fredag ska det minsann vara hasselnötskräm. Ofta när jag ska ha hasselnötskräm i tårtor blir det Nutella. Både för att det är enkelt och för att smaken är lite annorlunda än om man gör själv. Personligen föredrar jag dock att göra själv – det är så himla mycket ”fulgrejer” i köpt Nutella. Som Harry sa idag – det borde vara förbjudet att göra Nutella. Haha sötnöt – han lyssnar visst på mamma ibland ändå!

https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/kommer-du-fortsatta-ata-nutella-efter-att-ha-sett-den-har-bilden/

Ovan den sanna bilden av vad Nutella innehåller – blä! Länken är till expressen och där vet man aldrig riktigt hur det är med källkritiken men att det är massa skit i Nutella kan vi fastställa. Det får oss oavkortat att återgå till den hemgjorda ljuuuuuvliga hasselnötskrämen som man gör själv på ett litet kick!

Hasselnötskräm – en lite lagom stor burk

200 g hasselnötter
50 g mörk choklad
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Krämen gör jag med min stavmixer – använder tillsatsen med en liten bunke och knivar.

Börja med att rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen på 175 grader. Jag låter mina nötter vara inne ca 15 min men det går att köra bra mycket längre om man vill ha mer fyllig och tyngd i krämen.
Ta ut nötterna och lägg dom på en kökshandduk. Gnugga sedan hej vilt med handduken så att skalet på nötterna lossnar. Så mycket skal som det går ska bort.
Kör nötterna i mixern tills det blir nötsmör.
Smält chokladen i micron och häll över nötterna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt. Kör mixern en liten stund till så att allt går ihop ordentligt. Häll upp krämen i en ren burk och låt stå i kylen över natten så den sätter sig ordentligt.

Imorgon ska vi ha denna kräm i ett tunt lager på tårtan ihop med ljusa neutrala bottnar med lite hasselnötter i, lättkokta hallon, hallonmousse och chokladdekorationer. Fortsättning följer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s