Mat

Finfrulle till pappa – Kalljästa Frallor

God Morgon Lördag!

Idag smög jag och Harry upp för att överraska pappa med redig godfrulle. I flödena senaste dagarna har jag sett att det bakats kalljästa frallor. Blev sjukt sugen så igår svängde jag ihop en deg. Degen gjordes på 25 gram jäst men va fasen – då blir ju 25 gram över – så jag gjorde på hela paketet. Dumt. Dessa degar jäser rejält – så rejält att jag hade halva kylen full imorse! Lärdomen är att göra på de 25 gram receptet säger. Det blir färre bullar såklart men dom är så smidiga att göra så man får helt enkelt köra ett par dagar i sträck i stället!

Jag gjorde enligt nedan recept – blev supergoda frallor så receptet i sin ursprungsform är utmärkt. Få inte för er att dubbla det bara…. 🙂

Kalljästa frallor
ca 10 st

25 g jäst
500 g kallt vatten
2 msk olja (ej oliv men alla andra går bra)
1,5 tsk salt
600 g vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och börja köra maskinen på lägsta hastighet. Blanda ner salt och olja. Tillsätt mjölet lite i taget och rör till en lös smet. Spara ev nån dl mjöl om degen går ihop ändå – ha det till utbaket dagen efter. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Dag 2 – Sätt ugnen på 275 C varmluft. Ta ut degen och stjälp upp på mjölat bord. Dela degen i 10 delar, knåda inte. Gör dom runda och snygga om du vill men jag gillar när dom är lite busiga – är det hembakat så är det. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Förbered en liten ugsform med c 2 dl vatten. När ugnen är varm – ställ snabbt in formen med vatten i botten på ugnen och ställ in plåten över. Grädda ca 20 min tills frallorna fått fin färg.

Jag har ju numera en fin ångugn men har inte läst på än hur man gör så idag blev det bunke med vatten. Jag brukar använda en sån liten aluminiumform som man fryser mat i.

Våra färdiga frallor – blev riktigt lyckade utöver den lite väl jästa degen i kylen…
Min partner in crime i köket – alltså jag kan inte ens beskriva hur härligt det är att ha ett riktigt kök igen där man faktiskt får plats och kan baka och greja. LYCKA!
Pappas överraskningsfrulle – rätt snygg om vi får säga det själva!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: