LCHF,  Mjuka kakor

Äppelkaka med dadelsirap

 

img_5416

Det blir ju inte så himlans mycket bakat nu när det är fokus på att få till lite bättre livrutiner här hemma. Men denna äppelkaka vara bara tvungen att bli till när vi ändå har så mycket äpplen. Jag har delat upp den på 16 bitar fast själva grunden nog är beräknat på ca 8. Dels för att LCHF-bakat bröd/fika är väldigt mättande och dels för att det ju då blir mindre intag av sött. En sån här liten bit med en klick grädde räcker gott och väl!

Dadelsirap är inte ok enligt LCHF om man ska hårddra det men jag vägrar alla läskiga sötningsvarianter gjort på det mest märkliga kemiska grejer. Så – när jag bakar har jag hellre i dadlar eller dadelsirap. Hårdare LCHF än så kör jag inte.

Jag gjorde denna i min fyrkantiga tårtbottenform men den går såklart lika bra att göra i en springform ca 22 cm.

3 dl mandelmjöl
2 msk dadelsirap 
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
4 ägg

Äpplen efter tycke och smak. Jag hade 3 hyggligt stora äpplen. 
Massor av kanel
extra smör att steka i samt hyvla över kakan

Gör så här:
Ugnen på 180 grader.
Vispa äggen pösiga och blanda i dadelsirap. Smält smöret och blanda i både smöret och grädden.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Sätt bakplåtspapper i formen och fyll på med smeten.
Skala äpplena och skär i bitar. Stek i smör tills äpplena blir lite mjuka. Överös med kanel. Mycket ska det vara! Tryck ner alla äppelbitar i smeten. Hyvla över smör med osthyvel i tunna skivor. Då blir kakan lite krispig på ytan.

Kakan ser inte så kul ut innan gräddning men det blir smarrsmarr sen!

img_5415

Äts lite ljummen med grädde.

img_5434

Kommentera

%d bloggare gillar detta: