Blomkålsmos och köttbullar

Avrundar kvällen med ett recept från dagens middag. Jag ÄLSKAR potatismos. Helt ska det vara pulvermos i en tunnbrödsrulle. Jäklar va jag tryckte såna när jag var gravid med Harry. I Österbybruk, på vägen till vårt landställe, ligger Österbygrillen. Kanske vääääärldens bästa mos. Men ja, det var då. Numera får man ju skärpa till sig…

Så Blomkålsmos är det som gäller numera. Har aldrig varit något fan direkt. Klart det går att käka men inget som man längtar efter direkt. Men idag minsann fick jag till det! Hemligheten visade sig vara parmesan! Att jag inte tänkt på det – har ju gjort potatispuré med västerbotten massa gånger så det är ju solklart att stark ost gör susen. Ikväll var det snabba puckar för vi var sena med middagen men tar man lite tid på sig tror jag detta blir GRYMT!

img_5412

Såna små delikatessköttbullar (tror det är Scan som gör dom) köper jag alltid. Så goda och hög kötthalt. Och det bästa – inte ett e-ämne. Sånt gör en ju på riktigt glad nu för tiden. 

Blomkålsmos

1 blomkålshuvud (all stam bortskuren)
2 matskedar grädde
25 gram smör
1 msk finriven stark parmesan

(Om man ska spritsa moset för tex plankstek bör man ha i en äggula men då pajar receptet med bara ett blomkålshuvud. Då bör man ta två huvuden och kanske 0,5 dl grädde och 50 gram smör) Parmesan kan man ha i efter smak.

Gör så här:

Koka blomkålen i små buketter i saltat vatten tills den mjuknar. Häll av vatten och låt stå kvar i kastrullen tills allt vatten ångat bort. Lägg blomkålen i en ren handduk och krama ur så mycket vatten det bara går (det här är superviktigt – det är när man inte gör detta steg man får vattnigt läbbigt mos).
Lägg blomkålen i en mixer och tillsätt grädde, smör och riven parmesan. Kör järnet!
Smaka av med salt och vitpeppar.

kcKn7x4ni

I mitt tycke blev det här ett riktigt bra mos! Funkade ypperligt till mina köttbullar och smakade inte alls platt blomkål utan fick en fyllig och rund smak av parmesanen. Med gröna ärtor och ett gott kryddsmör satt den här middagen som en smäck. Harpan däremot fick makaroner och lingon till sina köttbullar. En parentes är dock att han smakade på moset och gillade det! Men han är ju lite udda och älskar parmesan och västerbottenost så det kanske inte är alla 7-åringar som diggar detta.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s