Mat

En vecka utan socker

För den stora massan av människor är överskriften ovan såklart inte ens konstig. Man äter sötsaker lite då och då. Men icke jag. Jag är den som ligger däckad med sprängande huvudvärk inom en dag om jag inte proppar mig med onyttigheter. Det finns maaaaaaaassor med böcker, bloggar och forskning som använder termer som sockerberoende och sockerknarka och vill mena att sockerberoendet är att likställa med allt från rökning och alkohol till knark. Jag kan inget om sånt och vill inte uttala mig åt nåt håll men måste ju erkänna att det är helt sjukt att jag faktiskt får SÅN huvudvärk – och det fort – om jag inte proppar mig med socker. Och vad gör man då?! Jo man äter LCHF. Nästa debatt är ju hurvida detta är en galen diet, bästa ever eller direkt farligt. Tänker ligga lågt med uttalanden här också för jag kan inte ett skit om varken forskningen eller om det är bra eller dåligt. Men – jag kan ge min högst personliga åsikt om både socker”beroende” och LCHF.

Mina fakta:

  • Jag äter PÅ TOK för mycket godis, fika, bröd och annat skräp. Både för vad jag själv VILL och framför allt för mycket mot vad som är vettigt.
  • Viktor och Harry äter det jag äter – och läser man raden ovan inser man snabbt att det är ännu mindre vettigt.
  • Jag har alldeles för många kilo att släpa runt på vilket såklart är en direkt effekt av punkt 1.
  • Mina småskitar ska INTE få för många kilo att släpa på senare i livet för att deras morsa är en sockerråtta

Ovan – och det faktum att jag vill lära mig löpa långt och snabbt ordentligt – gjorde att jag redan under första semesterveckan bestämde mig för att sluta med det som inte funkade och göra nåt annat. Jag har ätit LCHF flera gånger tidigare men alltid med massa ”fusk” och undantag. Då med rejäl viktmiskning (som såklart uteblev) som anledning. Min plan nu är inte att banta – min plan är att sluta vara så jäkla torsk på socker. Min plan är att få bort ungarna från allt för mycket socker. Min plan är att, förhoppningsvis, tappa en del i vikt som en härlig ”biverkning” av att sluta med allt snask. Men att faktiskt, helt ärligt, inte ha viktminskning som främsta mål känns befriande. Det här är större äntligen. Och så mycket viktigare. Det är för att jag ska må bra och må som jag VILL må.

Min plan har nu varit igång i en vecka och en dag. Jag har inte fuskat med EN ENDA TUGGA. Huvudvärken första 5 dagarna var LARVIG. Har dock läst att det finns en uppsjö av hemska biverkningar när man avsockrar sig men jag har tack och lov ”bara” fått huvudvärken. Nu sen ett par dagar är den över och jag mår prima. Väntar däremot på den där super-hjälte-jag-klarar-allt-känslan jag också läst att man kan få. Den uteblir.

Är ju på konferens just nu och där finns det frestelser kan jag säga. Man äter ju JÄMT på såna här ställen och mängden fika, godis, mackor, desserter, drinkar, smoothies, juicer och annat vi matas med är galen. Men numera äter så många så många olika varianter av dieter och det är så många som har massa allergier och grejer så det finns alternativ – frågan var bara hur jag, sockerråttan själv, skulle kunna låta bli att ta av alla godsaker. Men jag har gjort det. Jag har verkligen gjort det. STOLT är bara förnamnet.

Har inte ställt mig på vågen och bryr mig ärligt talat inte – det här är större än så. Och än så länge går det såååååå bra. Hejja mig och mitt nya osockriga liv. Tårterian?! Den lever såklart vidare. Jag bakar mer än gärna åt andra och jag kommer äta tårta igen vid tillfälle. Men inte nu på ett bra tag.

Ett inlägg utan bilder är ju trist som attan så här kommer lite av det jag ätit denna första vecka – inte så trist för att vara på detox och diet om jag får säga det själv.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: