Mat

Filodegspizza med Rom och Creme Fraiche

Ny vecka och stormsteg mot semester. Jag har denna och halva nästa vecka kvar att jobba men har på dessa dagar två konferenser på härliga sjönära konferensanläggningar så mig går det då ingen nöd på! Startar upp denna vecka med en riktigt somrig och smarrig filodegspizza!

Men hur gott?! Vi gjorde denna filodegspizza med rom och Creme Fraiche till midommar och det, mina vänner, var en hit. Så himla smarrigt! Perfekt som förtugg innan en middag eller som lite plockmat när man inte är allt för hungrig. Och framför allt – enkelt som bara den. Allt är ju färdigt och ska bara fixas ihop!

Vi gjorde dock en upptäckt – och det är att varje bit bör få en kant med deg (som den högst upp i bilden). Då har man nåt att hålla i samt att den frasiga degen är sååå god.

Pizzan
Filodeg (färdig på rulle)
Smält smör (ca 1-2 msk för att pensla filodegen med)
Ca 1 dl creme fraiche
2 dl riven ost
Svartpeppar

Topping
ca 2 dl creme fraiche
1 finhackad rödlök
1 burk löjrom (ca 100 gram)
Dillvippor

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.
Pizza: Lägg 1 filodegsark på en plåt med bakplåtspapper, pensla med smält smör. Lägg på ett ark till och pensla med smör. Fortsätt tills det är 5 lager deg med smör mellan varje ark. Skär med en pizzaslizer mindre bitar. Tricket är att du vill ha en ”kant” på varje bit när pizzan är klar. Så varje bit du skär ska du sen dela på 4 eller 6 delar vid servering. Bred ut creme fraiche på filodegsbitarna och krydda med svartpeppar. Strö över ost och gratinera i ugn i ca 10 min.

Topping: Skala och finhacka rödlök samt klipp fina små vippor av dill.

Ta ut pizzan coh låt den svalna en aning. Dkär ut portionsbitar från pizzorna så att varje bit får lite kant att hålla i och lägg upp pizzabitarna på ett fat.

Toppa med creme fraiche, löjrom, hackad rödlök och dillvippor.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: