Marängårta med bär och vaniljkräm

Sveriges Nationaldag minsann! Det ska ju firas. Vi har firat med fotbollscup för Harry OCH HAN GJORDE MÅL!!!! Första matchmålet och han är gladare än gladast förstås!!

Väl hemma preppade vi för gäster men i sista sekund fick dom tyvärr stanna hemma sjuka istället. Viktor hade en kompis över och så ringde vi in farmor istället – maten måste ju ätas och det blev minst lika trevligt! Inget firande utan tårta och idag hade jag ett mål med bakningen – så lite socker som det bara gick utan att det blev platt och trist. Det var en vinglig väg men resultatet blev faktiskt över förväntan smakmässigt. Marängtårtor är tyvärr aldrig särskilt snygga tycker jag men vad gör det – goda är dom!

img_3787

Lättsockrade Marängbottnar

Att göra maränger utan socker går inte. Det blir ingenting. Det finns många som hävdar att det går att göra med alla dessa skumma sockerersättningar men jag hävdar att det blir skit eller alternativt smakar skit. Så – jag bestämde mig för att testa göra maränger med riktigt socker men så lite som det bara var möjligt.

3 äggvitor (obs! spar gulorna – dom ska vi ha till vaniljkrämen)
3 msk socker
1 krm ättikssprit 
1 liten nypa salt (alltid en nypa salt i ALLT – det blir liksom alltid bättre)

Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Vispa äggvitorna, när det börjar skumma hälls sockret i lite i taget. Häll i ättika och salt och vispa till en blank maräng. Rita två cirklar (ca 15 cm stora) på ett bakplåtspapper och spritsa ut marängen. Blir det över är det bara att göra lite extra små maränger på en egen plåt – dom kommer ha mycket kortare gräddningstid. Grädda bottnarna ca 1,5 timme (det tar tid men håll ut – möjligt att det är för att det är så lite socker i?) Små maränger blev klara på 60 min. Låt marängerna kallna helt innan dom tas från bakplåtspappret.

img_3789

Min maräng fick tyvärr alldeles för mycket färg – jag ökade tempen som ett test för att korta gräddningen men nej – då fick dom färg i stället. Håll 100 grader men längre istället för vita fina maränger. 

Lättsockrad Vaniljkräm 

2,5 dl röd mjölk
0,5 dl grädde
3 äggulor 
0,5 krm äkta vaniljpulver 
0,5 dl socker
1 msk maizena
20 gram smör

Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver. Låt stå och dra några minuter så blir det mer vaniljsmak. Vispa under tiden äggulor, maizena och socker vitt och pösigt. (jag använder ALLTID normalsaltat smör oavsett vad det står i recept – det SKA vara lite salt i allt)
Häll vaniljmjölken i äggsmeten och vispa helt slätt (jag använde elvispen här också på lägsta hastighet). Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på låg temp under konstant vispning till krämen tjocknar. Pass på – det går snabbt på slutet. När krämen fått fin, tjock konsistens vispas smöret ner. Krämen blir då blank. Häll upp i en skål och låt kallna i kylen.

img_3790

Till denna tårta använda jag min nya favvo Mascarpone-grädde. Men alltså hur gott?! Och blir fantastiskt fin och tjockt krämig – utmärkt att ha i tårtor!

2 dl grädde
1 dl Mascarpone 

Rör ihop grädden och mascarponen – försök få det så slätt det går, jag använder en slickepott och liksom mosar mot kanterna på bunken. Vispa sen med elvisp till en fluffig kräm. SÅ gott!

img_3792

Montering behöver nästan ingen beskrivning – allt två gånger bara. Maräng, vaniljkräm, mascarponegrädde och blandade bär. Sen allt en gång till! Ät och njuuut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s