Baka

Kolapaj med rostade hasselnötter

God Kväll!

Hur går det med påskpreppen?! Jag alternerar mellan att packa skidkläder och baka påsktårta. Perfekt kombo! Imorgon blir det påskfirande här – STORT ägg till Harry (Viktor får sitt på söndag morgon när han kommer hit) och så hela familjen på middag. Jag har redan dukat påskbordet men det går inte att fota nu i mörkret. Älskar högtider! Älskar precis allt med förberedelser, hemliga presenter, middagar, dukningar, maten, bakningen. Mys! I år blir det dock inga ägg för mig och Fredrik – våra påskägg är fyllda med en skidsemester vilket är bästa ägget ever.

Alla högtider kräver sina sötsaker och påsken består ju typ baaaara av gottis. Bästa! Den här pajen är perfekt efter en rejäl påskbuffé. Den är magiskt god och perfekt att dekorera med ägg, kycklingar eller varför inte en påskhare?! Det är dessutom en no-bake paj så det blir inte enklare!

No-bake Kolapaj med hasselnötter

Pajskal

200 g chokladkakor, (Typ Maryland cookies choklad)
75 g smör

Chokladkola:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 dl mörk sirap
4 msk kakao
1 tsk ättiksprit, 12 %
100 g smör

2 dl hasselnötter

Börja med att rosta hasselnötterna i en torr het stekpanna. När det börjar knäppa i skalen och hela köket doftar nötter är dom klara. Häll ut nötterna på en kökshanduk (obs. den blir smutsig så ta en du inte är rädd om). Gnugga nötterna rejält i handduken så att så mycket skal som möjligt lossnar. Lägg nötterna åt sidan.

 

 

Kör kakorna i en mixer. Smält smöret och häll i mixern – mixa till en smet. Tryck ut kaksmeten i form med löstagbar botten, ca 24 cm. Ställ i kylen.
Koka grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull till 120 grader.
Häll i ättiksprit och smör – rör med en slickepott till en jämn blank smet. Blanda i nötterna och häll sedan kolan i pajskalet. Ställ kallt till servering.

Jag har gjort denna pajen i en annan variant också – med både ljus och mörk kola. Det receptet finns här!

Servera pajen med vispad grädde och färska bär.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: