Laxburgare och kanske världens godaste limeaiol

Lite sent för ett middagstips men till imorgon kanske?! Gott som attan och snabbt lagat!

Första dagen på jobbet för min del – det känns i skallen nu kan jag säga. Jösses. Man tappar stinget fort. Blir en liten stund i soffan men sen är det sängen som gäller. Bättre lycka med orken imorgon hoppas jag!

P1080024

Sorry för lite ljusa bilder men alltså vi måste snacka om dessa burgare och framför allt – aiolin. Ni vet när ungarna kommer till köket och rynkar lite på näsan, liksom utgår från att ”det där kanske inte är så gott” och sen bara VRÄKER i sig när man väl sätter sig vid bordet. Det här är en sån rätt. (Kidsen fick dock bröd till sina burgare så dom kunde äta dem med händerna)

Då så – till hur man skapar denna magi. Börja med Aiolin!

Limeaioli

Grundreceptet är kanon – då får man en plain aioli som man kan ha som den är eller smaksätta hur man vill.

2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk limesaft
1 msk dijonsenap
1 st äggula
2 dl neutral rapsolja
salt & peppar
1 tsk rivet limeskal
1 msk limesaft
Regel nummer 1 – allt måste ha samma temp. Det är sjukt lurigt att få ihop en majonäs eller aioli med rumstempererad olja och så ett iskallt ägg. Så – ha ägg i rumstemp. Dom håller fina fisken och du är alltid redo för bakning och recept där du ska ha ägg.
Så – i övrigt är det här enklast ever. I med allt utom olja och salt & peppar i en hög skål för mixer. Mixa på turbofart och häll SAKTA i oljan i en jämn fin stråle. När allt gått ihop – smaka av med salt och peppar.

Laxburgare

500 g lax (jag kör på såna där ojämna bitar som finns i frysdisken – billigare när man ändå ska köra dom i mixer)
 1 st ägg
 1 st riktigt finhackad gul lök
 1 st lime – rivet skal och saften
 1 st urkärnad röd chilipeppar
 1 tsk salt
 1 krm svartpeppar
 smör att steka i 
Och så det bästa – enklaste receptet ever. Häll allt i matberedare med knivar och kör järnet till en jämn smet. Klicka ut biffar i varm panna med rejält med smör. Stek ca 2-3 minuter på varje sida på hyggligt hög värme.
Servera med en teen spenat, avokado, hackad salladslök, tomter och en limeklyfta. MAGISKT!

P1080021

Recepten kommer i grunden från Bloggen 56kilo men är möjligen lite omarbetade efter vårt tycke och smak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s