Livet

Fredagsmiddag – Tonfiskslasagne a la Paolo Roberto

God Morgon!

Ikväll är det julfest på jobbet. Och här sitter jag och snorar.
Så. Himla. Surt.

Tyvärr är det inte mycket att göra åt – jag har i många många år haft sjukt svårt att acceptera sånt här. Har SÅ svårt att saker inte blir som jag har tänkt. Jag övar och övar på att inte lägga tid och energi på att fundera, sura och älta över saker jag inte kan påverka. Jag är ju gift med mästaren av att släppa saker så jag har en bra förebild. Sakta sakta lär jag mig. Så ikväll har jag LOVAT mig själv att inte sura utan istället ta hand om mig själv. Blir ett bad, hårinpackning och peeling istället för partyklänning och bubbel.

Vad ska ni äta till Fredagsmiddag?! Inga planer? Perfekt. Spring då genast och köp på dig listan nedan och sväng ihop en magiskt bra Lasagne. Paolo Roberto gjorde denna på TV4-morgon i veckan och vi åt den i förrgår. Sjukt gott! Receptet känns inte vidare barnvänligt men Harry åt dubbla portioner och älskade den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tonfisklasagne med tomatpesto och parmesan


Vi har gjort om receptet lite så att det blev,  i vår smak, ännu bättre. Originalet HÄR

Du behöver

 • 500 g färska lasagneplattor
 • 300 g tonfisk i bit inlagd i olja – 2 burkar. Och kolla så den är MSC-märkt (se nedan)
 • 2 rödlökar
 • 1 tsk torkad mejram
 • 2 dl parmesanost
Pesto – OBS! Gör dubbel sats pesto och servera en halvan i en skål till Lasagnen.

 • 10 soltorkade tomater i olja, finhackade
 • 2 klyftor vitlök, finhackade
 • 3 msk pinjenötter, finhackade
 • 12 svarta oliver, urkärnade och grovhackade
 • 8 stjälkar basilika, finhackade
 • 2-3 msk olivolja
Béchamelsås – OBS! Jag har ökat på mängden Béchamel mot originalrecept. Tycker det behövdes mer. 

 • 5 msk smör
 • 5 msk vetemjöl
 • 10 dl mjölk
 • 0,5 tsk salt
 • 1 krm svartpeppar
 • Muskotnöt, mald – Efter smak – jag ÄLSKAR muskot och tog nog närmare 0,5 tsk

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Skär löken i tunna ringar. Värm olivolja i en stekpanna och stek löken långsamt på låg värme tills den mjuknat utan att bli brynt. Ställ åt sidan.
 3. Häll tonfisken i en sil och låt oljan rinna av, dela den i små bitar med en gaffel.
 4. Blanda soltorkade tomater, vitlök, pinjenötter, oliver, basilika och olivolja till en pesto. De finhackas och blandas lättast med en mixer eller matberedare.
 5. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt, peppar och muskot.
 6. Fördela ett tunt lager béchamelsås i botten på en ugnssäker form. Lägg i ett lager lasagneplattor och bred sedan på ett tunt lager sås, strö över mejram, tonfisk och parmesanost, lägg i lökringar och klicka över peston med en sked. Upprepa sedan lagren.
 7. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Låt lasagnen vila innan ni hugger in!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Var noga med att välja rätt i butik – håll utkik efter MSC-, ASC- och KRAV-märkta varor. Fråga gärna personalen i din mataffär om miljömärkta alternativ så får de också tydliga signaler om att detta är något som efterfrågas.

För dig som vill hålla koll rekommenderar vi WWFs konsumentvägledande fiskguide, där rött ljus är en varning som sätts baserad på olika sammanvägda faktorer som till exempel bestånd eller fiskemetoder och dess ekosystemeffekter. Olika fiskars status i den här konsumentguiden kan förändras över tid, så ta för vana att se efter med jämna mellanrum.”

Text från köket.se – se hela artikeln här. Helt ärligt så FÅR man inte köpa billigt skit när det kommer till mat!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: