Julens godaste Vaniljkola med havssalt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julgodis är ju en av mina absoluta favoriter. Både att äta och att göra. Finns det nåt mysigare än att koka kola och knäck, lyssna på julmusik och dricka glögg. Knappast.

Jag försöker att göra lite nya varianter varje år men så har jag mina gamla vapendragare jag kör om och om igen. Vaniljkola är en sådan. Jag varierar den lite men originalet är ta mig tusan ändå nästan bäst. Dock sökte jag på bloggen häromdagen när jag skulle ge receptet till en kollega och insåg att jag aldrig lagt upp det. Mycket märkligt men bättre sent än aldrig – här kommer det!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Först och främst – nej man behöver inte ha en sån här form. Den här köpte jag förra året och visst, den är grym, men kolan blir precis lika bra i plastmatlåda eller liten ungsform. Dock måste man då klä insidan och kanterna med bakplåtspapper (alt smörja med olja) så kolan kan lyftas upp. För att få så där raka fina kanter kan dock denna utdragbara form vara det bästa. Som jag använder denna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Receptet är i princip lika för alla slags kolor – man ändrar bara lite beroende på smak. 

Vaniljkola med havssalt

100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång el ca 1 krm vaniljpulver
Flingsalt på toppen

Gör så här:
Koka alla ingredienser i en kastrull tills smeten är 123 grader rör då och då. (Eller kör kulprov – jag tycker dock att det aldrig blir som man vill så jag råder starkt att köra med termometer)
Häll smeten i en förberedd form och låt stelna lite lite grann innan flintsaltet strös över (annars sjunker det och kolan kommer bli toksalt)
Kolan måste sedan stelna i ett par timmar (gärna ute) innan den skärs upp.

Vill man köra noga slår man sedan in kolarna var för sig i papper men man kan också förvara kolarna i lager med bakplåtspapper mellan. Huvudsaken är att dom inte nuddar varandra för mycket för då smälter allt ihop.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag gjorde min kolor rätt platta och inte så stora – med hopp om att dom ska räcka längre – men det är tokläckert att göra dessa i en liten form och då få sådär riktigt höga och tjocka kolor – nästan som fudge. Mums!

Så himla fina blir dom inslagna i brunt papper med lite rött snöre. Lägg ett gäng i en burk med fint lock och du har den finaste gå-bort-presenten i jul!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s