Baka

En touch av jul – Mazariner med saffran

Snaaaart är det december. Då får man slå på stora jultrumman och köra all in på glögg, julmusik, kanel, risgrynsgröt och allt annat mys. Jag har ju som bekant en viss förkärlek till jul och har börjat smyga in lite julfeeling. En första laddning risgrynsgröt är kokt och idag bakade jag kanske julens godaste bakverk. Alltså jösses vad bra dessa blev – små krispiga mazariner med en helt ljuvlig fyllning av mandelmassa och saffran. Lite kristyr på toppen och hela kalaset är komplett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De här är de bästa mazarinerna jag någonsin gjort! Går ju såklart lika bra att strunta i att ha i saffran om man nu vill men jag skulle verkligen rekommendera att testa – det blev SÅ bra. Och bara sådär lagom saffranssmak – den tog inte alls över. Perfekta!

Juliga Mazariner med Saffran

20 st. Aluminumformar

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker

Fyllning
200 gram mandelmassa (färdigköpt går finfint)
100 gram smör
2 ägg
1 påse saffran (0,5 gram)

Kristyr
3 dl florsocker
lite vatten

 

Kör allt till mördegen snabbt i maskin med knivar. Knåda ihop till en deg och lägg i kylen en stund medan du gör fyllningen.
Riv mandelmassan och vispa ihop med smöret med elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt saffran och vispa ihop till en jämn smet.
Tryck ut ca 30 gram deg i varje form. Häll fyllningen i en vanlig påse och klipp ett hål i ena hörnet – spritsa ut i formarna.

Grädda på 180 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Våga ha mazarinerna kvar i ugnen tills dom ser ut att ha fått liiiiiite för mycket färg. Då får mördegen den där härliga krispiga konsistensen och en liten kolaton i smaken. Låt kakorna svalna helt.
Blanda florsocker med lite lite vatten (ca 1-2 matskedar) till kristyr. Häll ca 1 tesked över varje mazarin och låt sedan stelna helt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mazarinerna bokstavligt talat smälter i munnen och färgen blir sådär härligt solgul av saffran. Nog för att jag gillar bakverk men hela familjen är överens om att dessa är gudomliga. Bara att sätta igång ugnen och köra! Lova!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: