Cheesecake – LCHF

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

God Morgon – idag har vi glömt hårdramat och satsar på en härlig dag! Som alltid blir en dag genast bättre om det finns sötsaker inblandat. Ett recept så här på morgonkvisten låter väl finfint!?

Fika och söta godsaker hör ju inte till LCHF direkt. Men – fika och söta godsaker är typ det som gör livet värt att leva. (och barnen och lite sånt men i övrigt ligger sötsaker högt).
Vill man då fika får man helt enkelt göra om sina favvorecept och anpassa till LCHF. Bakning är ju svårt – vetemjöl är inte helt lätt att byta ut – men andra desserter och sånt går faktiskt att fixa till rätt bra. Cheesecake till exempel. Går finfint LCHF style.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Till detta recept använde jag en springform ca 18-20 cm (jag tycker en ”vanlig” 24 cm gör kakan för låg men det går ju såklart att använda en sån också)

Cheesecake vanilj med nötbotten

Sätt ugnen på 175 grader varmluft

Botten:

100 g smör
3 dl hasselnötsmjöl (finns att köpa alt kör hasselnötter i mixer till mjöl)
2 msk sötning (jag använde sukrin)
Smält smöret och blanda i nötmjöl och sötning. Klä bakplåtspapper i botten på formen och tryck ut nötmassan. Grädda i ca 5-10 min tills botten fått lite färg i kanterna. Den är jättemjuk när den är varm men stelnar sen. Låt svalna helt.

Fyllningen:

(Det här är samma fyllning exakt som jag använder till äkta cheesecake men jag byter ut sötningen förstås)
200g philadelphiaost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl sötning (jag använde sukrin)
2 krm vaniljpulver
1 tsk FUN jordgubb (valfritt – jag hade jordgubbar och bär som tillbehör och då passar det fint)
Här blir det många bunkar –
bunke 1: äggvitorna – vispas till hårt skum
bunke 2: grädden  – vispas fluffig och fast
bunke 3: äggulor, PH-ost, sötning och vaniljpulver – vispas ihop
Blanda sedan ner grädden i ostblandningen och till sist vänd ner äggvitorna försiktigt. Så mycket luft som möjligt ska behållas i smeten. Fyll smeten i formen över nötbotten och ställ i frysen 4-6 timmar.
Dekorera efter tycke och smak – så här mitt i sommaren känns sommarbär och citronmeliss som ett givet val.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s