Mat

Min mat just nu – LCHF my style

Jag avskyr ju ordet diet och vägrar under alla omständigheter att banta. Över min döda kropp. Som jag äter nu i ett försök att vinna över sockermonstret en gång för alla är knappast en diet. LCHF-förespråkare kallar ju LCHF för en livsstil mer än en diet. Det kan jag till viss del hålla med om men att hälla i sig en kopp kaffe med smör kommer aldrig vara en frukost i min värld. Det känns, i min mening, mer som en diet än nåt annat.

Jag kör det här racet i min egen variant av LCHF. En lightversion skulle man kanske kunna säga. Jag äter LCHF hela vägen om man ser till pasta, potatis, bröd och socker. Det är sånt som direkt ger mig mer sötsug och framkallar behovet av att avsluta varje måltid med nåt sött. Och gärna nåt sött mellan måltiderna också om vi ska vara ärliga. Däremot så har jag valt att inte vara stenhård på bär, nötter och frön. Jag äter bär på yoghurt och jag äter jordgubbar och grädde. Jag har även valt att äta vattenmelon nu i sommar för vad är en sommar utan vattenmelon eller jordgubbar och grädde. Nötter och frön triggar inte heller mitt sötsug så jag äter såklart mitt fröknäcke och jag kan äta lite nötter.

Räknar man så kanske jag äter 30-35 gram kolhydrater per dag. Jag räknar absolut inte allt men håller lite koll under dagen HÄR.

Nedan kommer lite av veckans mat så här långt.

Grillat – vi lever på grillat. Men det gör vi alltid på sommaren så där är allt som vanligt. Det som försvunnit är pommes, potatissallad och majskolvar tex. Jag testar nytt och igår blev det stora Porta Bello fyllda med mozzarella, körsbärstomater och färsk basilika. Riktigt gott måste jag säga!

Ägg – Jag älskar ju ägg (tack och lov) och äter det varje dag. Detta är kanske inte den snyggaste rätten men åh så gott. Ätit detta sen jag var liten. Det är kokt ägg blandat med keso. Numera har jag i lite smör för att få upp fetthalten men Harry äter detta lika gärna som jag – men utan smör. Han har sitt smör på mackan istället.

Sallad – Grönsaker är enligt min mening superviktigt och det är även det jag har mest problem med när det kommer LCHF. Att i princip vräka i sig kött och smör men på sin höjd ett salladsblad. Nej, det är inte så jag tror man ska äta och det är framför allt inte så jag vill att ungarna ska tro att man ska äta. Så jag äter alla grönsöker. Tomat tex är lite kantboll på ren LCHF men det mumsar jag glatt i mig ändå. Avokado däremot är ju grönsaken av grönsaker i detta forum så det går det åt en del också.

Just nu såhär snart två veckor in på detta uppdrag känns det riktigt bra. Ska bli spännande att se om jag kan hålla i det bara. Nu när semestern kommer ska jag lägga på ett litet träningsprojekt också. Jösses – vad har jag gett mig in på?! Hejja på mig!

 

2 kommentarer

 • esthrro

  Heja dig! För att kunna ändra sin livsstil till att inte låta sockersuget ta över måste man nog hitta ett recept som fungerar för en själv. Jag har ätit LCHF i drygt fem år. Men har aldrig INTE tillåtit mig grönsaker. För mig blir det helt ohållbart om jag inte ska få äta en tomat eller paprika för att de är röda och söta. Äter jag pasta vill jag alltid ha efterrätt plus är hungrig efter en timma. Skippar jag pastan blir det så mkt lättare att hålla mig borta från sockret. Jag har gått ner 15 kg, de första 10 på tio veckor. Resten tog ca ett år. Min uppfattning är att det är väldigt få som endast äter kött och smör. Själv älskar jag smör och äter en stor klick till lunchen varje dag. Min man som är en helt annan kroppstyp behöver inte lika mkt fett för att hålla sig mätt. Ursäkta romanen, men blir så inspirerad att peppa. 🙂 Lycka till och hoppas du hittar ett sätt som funkar för dig och din kropp!

  • Anne

   Tack snälla!!!! Jag tror att jag äääääntligen kanske har hittat min väg. Min man har jättelätt för att köra sådär mega extremt LCHF men jag fixar det inte alls. Men som jag äter nu funkar det faktiskt! Jag är lätt lyrisk och hoppas SÅ att jag ska kunna hålla i detta nu.

   Tack snälla för pepp! Du får skriva hur långa romaner som helst – alla pepp mottages MER än gärna!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: