Livet

Mormor är på Cayman Islands

 

Igår fick mormor äntligen träffa morfar igen.

Som hon har längtat i flera år på att få lämna jorden och livet vi lever. Hon var mer än färdig här och ville bara komma till ”Cayman Island och dricka paraplydrinkar”. Just den meningen har jag hört så många gånger. Det var alltid svaret man fick om man frågade allt från vad vi skulle göra på jul eller om hon ville slippa undan något. ”Ja, gör som ni vill – jag drar till Cayman Island och dricker paraplydrinkar”. Jag hoppas SÅ att du och Morfar sitter där nu. (Även om jag är högst tveksam till att det var morfars dröm)

temp 014.jpg

Mormor var sjuk i så många år innan hon nu äntligen fick vila men det här är min mormor som jag kommer minnas henne. På landet där hon trivdes allra bäst. Min mormor som har lärt mig allt jag kan. Mina kakor bakas efter hennes recept. Min sylt syltas som mormor gjorde det. Jag syr som hon lärt mig. Spelar de kortspel hon och jag spelade när jag var liten. Jag har hängt efter henne så länge jag kan minnas och längre ändå. Som mormor gjorde gör jag idag.

Den varma chokladen mormor gjorde på kakao och socker är fortfarande den godaste jag druckit. Hallonsaften och marängtårtan de bästa på jorden. Mormors pannkakor var alltid tunnast och sådär perfekta och jag kommer ihåg precis de ljusgröna lakanen med små små blad som alltid sängen var bäddad med när jag skulle sova över. Alltid samma och alltid precis sådär som det skulle vara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När Viktor föddes var mormor en cool tant som löste söndagskrysset i DN på en halvtimma och pluggade engelska med ett gäng pensionärer. Hon var med på allt och alla timmar hon och Viktor körde bilar, tittade i böcker och fixade med klossar… Tålamodet denna kvinna hade var oändligt. Hon kom där med sin handväska och kassen – alltid kassen – med ”bra-att-ha-saker”. Den fick inte vara för stor och inte för liten! Harry har tyvärr inte träffat mormor på samma sätt, hon hade hunnit bli skröplig när han kom.

På födelsedagar och jul när hon inte orkade köpa presenter kom hon med små kuvert till oss alla. Med kluriga rim och små bilder och klistermärken. En slant väntade alltid i kuvertet men det var alltid rimmen som var det viktigaste för oss andra.

Copy of IMG_2350

Jag har så oändligt mycket minnen som alltid kommer finnas kvar och som alltid kommer påverka hur jag gör och vad jag vill att barnen ska få uppleva. Alla somrar på landet, alla gånger jag var hos mormor o morfar när jag var sjuk, alla andra gånger jag var där när jag var frisk. Bara för att det alltid var så himla bäst hos just mormor och morfar. Allt vi gjort – alla utflykter, fikastunder, fisketurer, kojor vi byggde och alla kakor vi bakat.

Jag tillbringade år efter år i kjolar mormor sydde. Hon hade en jättehög med tyger och lite då och då valde jag bara ett tyg som hon förvandlade till en kjol i ett nafs. Vet inte om jag sett en bild på mig när jag var liten utan en av mormors kjolar.

2014-05-17-Werner-047

Sista gången mormor var med ute på ”fest” var när hon, utan att jag ens visste om det, kom till vårt bröllop. Hon hade grävt fram ork och energi och kom till mitt bröllop. Jag har nog aldrig blivit gladare. Finaste bästa mormor.

mormor_168564428

Nu får du äntligen slippa äldreboendet du aldrig gillade.
Nu får du äntligen alla paraplydrinkar i världen.
Du får äntligen vara med morfar igen.
Jag är så glad för din skull och är så evigt tacksam för att du gjorde mig till den jag är.

Hon kallade mig alltid Lilla Fnu. Alltid.

 

 

3 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: