Kyckling

Kycklingburgare och pompakorgar

img_7634

God förmiddag!

Vi kör hemmadag idag också. Med tanke på att detta inlägg ska handla om mat så ska jag hålla tyst om magåkommor men Harpan är inte helt kry så vi kör soffhäng.

Idag ska vi snacka gooooooda kycklingburgare och framför allt snygga korgar för pommes. Jag har varit på jakt efter såna här små frityrkorgar för servering av pommes frites i evigheter med har bara hittat svindyra. Lagom till jul sprang jag dock på såna här korgar i perfekt storlek på TGR. För ynka 25 kr / styck. Det blev 8 stycken till Fredrik i en klapp.

Nu har vi äntligen invigt dessa ihop med mumsiga kycklingburgare! Så gott och extra skoj med den snygga presentationen förstås.

img_7636

Kycklingburgare med mangosås och färsk mango

för 4 pers

500 gram kycklingfärs
salt
peppar
paprikapulver

smör att steka i 

Mangosås
4 msk mango chutney
2 dl Creme fraise

Valfria tillbehör – vi hade isbergssallad, tomat och färsk mango i bitar. Numera köper jag endast ett enda slags hamburgerbröd. I min mening de överlägset godaste som finns att få tag på. Garants brioche-bröd.

07340083444388_g1n1

Och så till slut pommes frites förstås. Jag gör egen av färsk potatis för att vi älskar att ha skalet kvar men det gör man som man vill.

Hur man gör då – nästan skälvskrivande men en liten vägledning kommer ändå här.

Börja med pommes om du gör dom själv. Skiva potatis till önskad storlek. Ringla över lite olivolja och salta o peppra rejält. 225 grader varmluft i ca 20-30 min beroende på hur tjocka pommes du har. Rör då och då.

Dags att röra ihop CF och Mango chutney i en skål. Ställ kallt i kylen.

Blanda ihop färsen lite snabbt med kryddor – ju mindre du blandar ju saftigare blir burgaren. Jag kryddade lite på känn men gissningsvis kanske 2 krm salt, 1 krm peppar och 1 krm paprika. Stek burgarna på medelvärme i hyggligt mycket smör. Det tar sin lilla tid att få dem klara så vänd inte för mycket. Skär i burgaren så att du ser att saften är klar och köttet inte är rosa.

Skär under tiden upp resterande tillbehör.

Sen är det bara att börja plocka ihop sin tallrik efter tycke och smak!

img_7675

Kommentera

%d bloggare gillar detta: