Saffransmacarons

img_9632

Jag hade lite fina kollegor över på middag igår. SÅ himla trevligt att ses privat och få chans att verkligen sitta ner och prata och umgås i lugn och ro. Inte bara hetsa en liten kortis på lunchen för att sen jobba vidare.

Jag bjöd ju såklart på lite olika godsaker – bland annat en magisk drink! Glömde fota den dock så det receptet kommer efter helgen när jag blandat ihop en omgång till. Till varmrätt fick damerna helstekt fläskkarré och potatisgratäng med rödvinsås och fetaost o polkabetssallad – en favorit – testa polkabetor om ni inte gjort det. Så färgglatt och gott att hyvla ner i en sallad.

Detta inlägg får dock fokusera lite på desserten (såklart). Jag bjöd på min goooda saffranspannacotta med lättkokta björnbär och så en sån här goding på toppen. Saffransmacarons. Mums säger jag bara!

img_9622

Macarons är ju lite pyssel men sååå värt besväret. Dessa små sega, krispiga och söta bakverk är så ljuvligt goda.

Obs – kika längst ner i receptet. Gör ganachen kvällen innan när du tar fram äggvitorna så är den perfekt tills det är dags att fylla kakorna. 

Grundrecept Macarons

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•200 gram florsocker

Till dessa macarons hade jag även ett kuvert saffran 0,5 gram.
Glittertjusigt strössel om man vill

Gör så här!

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda i florsockret och saffran och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett ”skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 15 minuter. Låt svalna helt och fyll sedan med valfri fyllning – i mina har jag vit chokladganache

img_9633

Vit Chokladganache

•100 gram vit choklad
•4 msk grädde

Hacka chokladen och lägg i en skål
Koka upp grädden – passa noga. Precis när det kommer små bubblor är det dags att dra av kastrullen.
Täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten.

När det är dags att fylla macaronerna dagen efter – häll ganachen i en sprits och håll den i handen så den värms lite och blir lättare att spritsa. Spritsa på en macaron och sätt ihop den med en annan.

ps. Macaroner blir bara godare efter en dag i kylen så spara några 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s