Kladdkakans dag – Kladdkaka med kolatäcke

img_9450

Idag är det Kladdkakans dag minsann. Alltså det här med alla dagar har ju spårat ur – det är ju en speciell dag varenda dag numera. Jag föredrar ju bakrelaterade dagar som kanelbullens dag och den här kladdkakedagen. Min favorit är ju givetvis fettisdagen – ursprungliga gott-ätar-bak-dagen.

Men alla andra märkliga dagar – idag är tex också frysrättens dag. Vad fasen är det för jäkla grej att fira? Andra ”favoriter” i november är 29 november – Vinylskivans dag. Eller varför inte 18 november – Benbuljongens dag. Ärligt?! Vad handlar det om?

Men! Hittade även några nya favoriter – 22 november är det wienerbrödets dag och 13 november är det smörgåstårtans dag. Det här med Fars dag känns ju helt åsidosatt när man istället kan fira smörgåstårta 🙂

img_9447

Idag fokuserar vi dock på kladdkaka. En favorit och det första jag bakade i min ungdom. Den här kladdkakan är dock lite extra allt. Man måste ju passa på en dag som denna. Jag har gjort den här i en liten 12 cm form eftersom vi inte är så många här hemma men dubbla satsen bara för att göra i en ”vanlig” springform ca 24 cm stor.

Botten

50 g smält smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
typ 0,75 dl vetemjöl (ta 1,5 dl till en stor form)
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner ägget och smöret till en kladdig smet. Den blir mer som en gegga men det är helt ok. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och smöra kanterna. Häll/tryck ut smeten i formen och grädda på 175 grader varmluft i ca 20 minuter. Vill man ha riktigt kladdig kaka kan man ta ut den efter 15 min men då bör man nog vänta till dagen efter med att äta den.

Låt kakan svalna med kanten på springformen kvar i nån halvtimma eller så. Här passar man på att städa köket och göra toppingen.

Chokladkolatopping

1 dl vispgrädde
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
50 g mörk choklad
50 g smör

Koka upp allt utom smör i en kastrull. Koka kraftigt tills kolan tjocknar. Rör ner smöret och rör tills smeten är helt slät och blank. Häll över kladdkakan (fortfarande i springform med kanten på) och låt stelna några timmar i kylen.

Serveras såklart med grädde och kanske en Physalis eller bär.

img_9446

One thought on “Kladdkakans dag – Kladdkaka med kolatäcke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s