Björnbärspaj med Mandelmassa

Ingen middag är komplett utan dessert. När vi ändå var i farten igår och lagade mat allihop gjorde vi givetvis även en god efterrätt. Receptet är ursprungligen från Allt om Mat men jag har gjort om det lite då det var larviga mängder socker i receptet från början.

Det här pajskalet är riktigt bra – blir sådär härligt knaprigt och frasigt. Jag gjorde ju pajen med björnbär eftersom vi har extrema mängder av dessa godingar just nu men pajen funkar lika fint med hallon eller vinbär. Dock skulle jag inte använda jordgubbar då det troligtvis kommer bli gaaaaalet sött ihop med mandelmassan.

img_9174

Björnbärspaj (form ca 25 cm i diameter)

175 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g mandelmassa

Fyllning
250 g björnbär
1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl

img_9160

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda smöret med mjöl, socker, bakpulver och salt. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Riv mandelmassan och strö den i pajskalet.

2. Blanda bären med socker och potatismjöl och fyll pajskalet.

3. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills pajskalet har fått fin färg.

4. Servera med valfri sås eller glass. Jag tycker vaniljglass passar bäst till just såna här pajer men hade det inte hemma så det blev glasscreme. (hälften marsansås och hälften vispad grädde som man bara vänder ihop i en bunke)

img_9153

img_9181

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s