Skärgårdsmuffins med Hallon o Blåbär

Ibland är fika bara godare än godast. Och ibland är receptet grymt. Och så i vissa fall är både fikat, tillfället och receptet riktigt bra. Idag var en sån dag.

Dessa muffins blev så grymt bra. Smaken, konsistensen och bären blev liksom bara precis så där perfekta. Inga mosade bär i botten, inga platta muffins som inte rest sig, ingen bismak av bakpulver och en lite knaprig yta med mjuk len muffins under. Grymt!

Detta recept har jag haft på en lapp i min ska-testbaks-hög i säkert ett par år. Det är från Leila som jag ju inte är något jättefan av som ni vet. Tycker ofta att hennes recept inte alls håller måttet tyvärr. Men! Detta är ett klart undantag.

Bärmuffins – 12 stora eller 24 små

100 g smör (smält)
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet (jag uteslöt detta idag och dubblade istället vaniljsockret)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Bär – Blåbär och Hallon (NEJ till frysta bär – för att få riktigt bra muffins ska det vara färska bär. I grundreceptet är det dock 200 g frysta bär)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins (i vanlig ugn kan du höja temperaturen med 20- 25 grader).
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
  3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Täck botten med muffinssmet. Fyll på med bär och täck sedan bären helt med muffinssmet. Att ha bär på toppen blir bara hårt eller alt tokkladdigt.
  4. Grädda i 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små muffins.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s